Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Yatağan’da bir maden ocağı projesine daha onay verildi

0
yatağan

Muğla’nın Yatağan ilçesi, Eskihisar mahallesindeki 75 hektarlık ormanlık alanda, Ümit Çelikten Mermer Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından planlanan mermer ocağı projesine “ÇED gerekli değildir” kararı verildi.

Proje, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi’nde, orman alanında yapılacak ve 15,24 hektarlık bir bölümde faaliyet gösterecek. Proje alanı, Yatağan İlçesi’nin 10 km kuzeydoğusunda, Eskihisar Mahallesi’nin ise 1 km güneyinde yer alıyor. En yakın konut ise projeye 600 metre güneyde bulunuyor.

Proje dosyasına göre, maden ocağı açık işletme yöntemiyle işletilecek, yani patlatma kullanılmayacak ve tel kesme yöntemi ile mermer çıkartılacak. Proje, yılda 50 bin m³ blok mermer ve 450 bin m³ pasa üretimi hedefliyor. Üretilen mermerin yoğunluğu ise 2,74 ton/m³ olarak belirtilmiş.

Yatağanlı gönüllüler ormanı kurtardı, mermer ocağını genişletme projesi iptal edildi
Yeşil Gazete’nin ortaya çıkardığı Yatağan’daki izinsiz kömür madenciliği Meclis gündeminde
Yatağan’da suç üstü: Şirket, maden için verilen yargı kararını görmezden geliyor

Proje alanı ve çevresinde yapılan araştırmalar, çeşitli bitki ve hayvan türlerinin varlığını doğruluyor. Örneğin bölgede Kızılçam (Pinus brutia), Tüylü Laden (Cistus creticus), Kermes Meşesi (Quercus coccifera L.) ve diğer çeşitli flora türleri doğal habitatlarında bulunuyor. Aynı zamanda kuşlar ve memelilerin yanı sıra Adi Tosbağa (Testudo graeca) ve İri Yeşil Kertenkele (Lacerta trilineata) gibi türlerin de bölgede yaşadığı tespit edildi. Bu türler, bölgenin biyolojik çeşitliliğinin önemli bir parçası olarak kabul ediliyor ve her türlü çevresel değişiklikten etkilenebilecek yapıda.

Yatağan

Projenin çevresel etkileri konusunda yapılan değerlendirmeler, her ne kadar ÇED raporu gerektirilmediğine işaret etse de, yerel çevre üzerindeki olası etkiler endişe verici. Projenin yürütüleceği ormanlık alan, Yatağan’ın biyolojik çeşitliliği açısından önemli bir habitatı oluşturuyor.

Öte yandan Yatağan’daki miadı dolmak üzere olan Yatağan Termik Santrali‘ne ek olarak, bölgede oldukça fazla miktarda mermer ocağı bulunuyor. Bölgede yaşayan yurttaşlar ortaya çıkan toz emisyonundan yaşayamaz hale geldiklerini belirtiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.