DoğaDoğa MücadelesiManşet

Yatağanlı gönüllüler ormanı kurtardı, mermer ocağını genişletme projesi iptal edildi

0
Yatağan

Muğla’da faaliyet gösteren ve Bodrum Doğaltaş Madencilik Ltd. Şti. tarafından işletilen maden ocağı için 175 hektarlık bir alanda kapasite geliştirilmesi başvurusu yapılmıştı ve “ÇED gerekli değildir” kararı alınmıştı. İşletmeye karşı gönüllülerin açtığı dava sonucu, kapasite arttırma için verilen karar iptal edildi.

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Mahallesi sınırlarında bulunan maden ocağı, 2019 yılında 23,79 hektarlık bir alan için “ÇED kapsam dışı” kararı alınarak faaliyete geçmişti. 

Şirket, 175 hektarlık (yaklaşık 245 futbol sahası büyüklüğünde) bir alanda kapasite arttırma çalışmaları için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu ve Bakanlık tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti. 175 hektarlık ruhsat (ÇED) sahasında yılda 20 bin metreküp blok mermer üretilmesi planlanıyordu. 

Muğla Yeşil Yaşam Derneği gönüllülerinden hukukçu Mehmet Cilsal’ın başvurusu ve çevre gönüllülerinin desteğiyle, karara karşı dava açıldı. Davada, proje için “ÇED Gerekli Değildir” kararının hukuka aykırı olduğu, 35.058 adet kızılçam ağacının kesilmesi planlandığı, bölgede zeytinliklerin bulunduğu, proje tanıtım dosyasının eksiklikler barındırdığı ve bu faaliyetlerin bitki örtüsüne, ormanlarda erozyona ve habitat kaybına yol açacağı belirtildi.

Dava dosyasında ayrıca şirketin işletme ruhsatının hukuksuz olduğu, proje dosyasında gerekli belgelerin eksik olduğu, ilgili kurumlardan görüş alınmadan işlem tesis edildiği, yolların sulanarak toz kontrolünün yapılmadığı ve halihazırda çalışmakta olan ocağın bir rehabilitasyon projesinin olmadığı iddiaları da yer aldı.

Sonuç olarak davanın kabul edilmesiyle, 175 hektarlık alanda bulunan; kızılçam, sandal ve boylu ardıç ağaçları ile kaplı, birçok kurbağa, sürüngen, kuş ve memeli türüne ev sahipliği yapan ormanlık alan ile çalışma alanının yaklaşık 2 kilometre yakınlarında bulunan zeytinlikler kurtarılmış oldu.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.