EmekManşet

Yasak sona erdi, işten çıkarmalar başladı

0

Koronavirüs pandemisi nedeniyle geçtiğimiz yılın mart ayından bu yana uygulanmakta olan kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı normalleşme adımlarının uygulanacağı bugün itibariyle sona erdi.

Buna ek olarak işvereni tarafından ücretsiz izne çıkartılan, kısa çalışma ödeneğinden ve işsizlik maaşından yararlanamayanlara ödenen nakdi ücret desteği de artık son buluyor.

Nakdi ücret desteği

Geçtiğimiz sene 17 Nisan tarihinde verilmeye başlanan nakdi ücret desteğinin önce 17 Mayıs 2021 tarihinde biteceği açıklanmıştı. Ancak daha sonra bu tarih 30 Haziran’a kadar uzatılmıştı.

Konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadığı takdirde, haziran ayı ödemeleri ise temmuz ayı başında vatandaşların hesabına son kez yatacak.

İşten çıkarmalar başladı

Sosyal medyada birçok kişi bugün itibariyle işten çıkarıldığını öğrendiğini yazarken Avukat Yağız Timoçin de “Pandemi ücretsiz izin bugün sonlandı. Şu anda ülkenin her yanından telefon, haber geliyor. İşverenler ya işçilerin haklarını vermeden işten çıkarıyor ya da haklarının yarısından çoğunu gasp ederek aylardır işsiz insanların zor durumundan yararlanıp alacaklarını gasp ediyor” bilgisini paylaştı.

 

‘İşten çıkarma yasağı istisnasız devam etmeli’

Konuyla ilgili açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “Salgın sürerken ve virüsün yeni varyantları dünyada tehlike saçmaya başlamışken sadece turizmi ve ekonomiyi gözeterek normalleşme süreci başlatılıyor” tepkisini gösterdi. Çerkezoğlu şu önlemlerin alınması gerektiğini söyledi:

  • İşten çıkarma yasağı istisnaları kaldırılarak devam etmeli, ücretsiz izin uygulamasına son verilmelidir.
  • Pandemide iş ve gelir kaybına uğrayan tüm işçilere asgari ücretten az olmamak üzere gelir desteği verilmeli, işsizlik ödeneğinden yararlanmak için öngörülen ağır koşullar kaldırılmalıdır.
  • Asgari ücretin tümüyle vergiden muaf tutulması ve asgari ücrete sağlanacak SGK prim desteği ile asgari ücretin brütü net olarak ödenmeli, böylece tüm işçilerin eline geçen nakit miktarı en az 750 TL artırılmalıdır.
  • Emekli aylık ve gelirleri asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
  • Kayıt dışı çalışanların gelir kaybını gidermek için sosyal güvenlik sistemi içinde bir asgari gelir desteği sağlanmalı, yoksul haneleri desteklemek için aile sigortası kolu uygulaması başlatılmalıdır.
  • Kadınların ve gençlerin salgından çok daha olumsuz etkilendiği dikkate alınarak kadın ve genç istihdamı için özel önlemler alınmalıdır.
  • Uzaktan çalışma, hak kayıpları yaratmayacak ve işçi haklarını güvence altına alacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.