DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Avrupa ve ABD’den Covid uyarısı: Gelişmeler kaygı verici, yüzbinlerce kişi daha ölebilir

0
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Masası Başkanı Hans Kluge, kıtada koronavirüs aşılama programlarının hız kaybetmesinin ve hastalığın yayılış hızının kaygı verici olduğunu söyledi.

Avrupa’da 1 Aralık’a kadar hastalık sonucu 236 bin kişinin daha yaşamını yitirebileceği uyarısında bulunan Kluge, Kopenhag’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Geçen hafta Avrupa’da Covid ölümleri yüzde 11 arttı” dedi.

Kluge mevcut koşullarda 1 Aralık’a kadar kıtada 236 bin kişinin daha hayatını kaybedebileceği tahminlerinin, güvenilir bir modellemeye göre dayandığını söyledi.

Avrupa ülkelerinde salgının başlangıcından bu yana kayda geçen Covid-19 ölümleri 1 milyon 300 bini aştı. 53 Avrupa ülkesinden 33’ünde ise geçen hafta Covid ölümlerindeki artışlar yüzde 10’u geçti.

‘Hızlı yayılmanın sorumlusu Delta varyantı, önlemlerin hafifletilmesi, yolculuklar…’

Hastalığın yayılış hızının, özellikle de bazı ülkelerde korumasız gruplar arasında aşılanma oranının düşüklüğü de göz önüne alındığında derin kaygı yarattığını belirten Hans Kluge, virüsün daha hızlı yayılışını Delta varyantına, önlemlerin zamansız hafifletilmesine ve yaz aylarında yolculukların artmasına bağladı.

DSÖ yetkilisi, Avrupa’da nüfusun yaklaşık yarısının aşılanmasına karşın aşılanma hızının düştüğüne de dikkat çekti.

‘Üçüncü doz lüks değil’

Avrupa ülkelerine aşı üretimini artırma, aşılarını özellikle de Doğu Avrupa ve Afrika ülkeleriyle paylaşma çağrısı yapan Kluge, aşılanmış kişilere bağışıklığın devamı için üçüncü doz aşı yapılmasını da savundu: .

“Üçüncü doz aşı hala birinci doz aşısını olmayı bekleyen bir kişiden çalınmış lüks bir güçlendirici değildir. Bu en korumasız durumda olanların da güvenliğini sağlamanın bir yoludur. Giderek daha fazla sayıda çalışma, üçüncü dozun korumasız insanları koruduğuna işaret ediyor ve bölgemizde giderek artan sayıda ülke bunu uyguluyor.”

DSÖ, daha önce iki doz aşı olmuş kişilere üçüncü doz aşı yapmanın dünyanın kalan kısmını aşıdan mahrum etmek anlamına geleceğini savunmuş; Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus, üçüncü doz takviye aşı uygulamasına başlayan ülkeleri, uygulamayı iki ay erteleyerek, bu dozları birinci ve ikinci doz aşılarını tamamlayamamış ülkelerle paylaşmaya davet etmişti. Örgütün acil yardım programının başkanı Mike Ryan ise bu durumu, can yeleği olanlara birer yelek daha atıp, yeleksiz olanları kaderine terk etmeye benzetmişti.

ABD’den 100 bin ölü tahmini 

ABD’de Delta varyantının aşısızlar arasında yayılmasıyla Covid-19’dan hastaneye yatanların sayısı da 100 bini geçti. Ülkedeki hasta sayısı ocak ayından bu yana ilk kez bu seviyelere çıkarken, Washington Üniversitesi’nin yeni açıkladığı bir modele göre aralık ayına kadar 100 bin Amerikalının daha koronavirüsten ölme ihtimali bulunuyor.

Beyaz Saray‘ın pandemi danışmanı Antony Fauci ise bu modelin tahmininin mümkün olduğunu belirterek daha fazla insanın aşı yaptırması için çağrıda bulundu. CNN kanalına konuşan Fauci, “Şu an yaşanan şey hem öngörülebilir, hem de tamamıyla önlenebilir. Aşılar sayesinde bu durumu tersine çevirebilecek araçlara sahibiz” dedi.

Fauci, ülkede aşı yaptırma hakkı bulunan yaklaşık 80 bin kişinin hâlâ aşı olmadığına dikkat çekerek, pandemiyi bu grubun tersine çevirebileceğini vurguladı.

Türkiye’de durum

Türkiye‘de ise Sağlık Bakanlığı‘nın paylaştığı günlük tabloya göre, son 24 saatte 286 bin 425 Covid-19 testi yapıldı, 17 bin 332 kişinin testi pozitif çıktı, 255 kişi hayatını kaybetti. Bakan Fahrettin Koca Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Yeni vaka sayımız 17.332. “Bu bir salgın. İster istemez hastalığa yakalanan olur.” demek hiç mümkün mü? Yeni vefat sayımız 255. Bu ölümleri önceki vakalar hazırlıyor. Toplum bağışıklığına kadar yapılacak iki şey var: Aşı olmak, tedbirlere uymak!” dedi.

29 Ağustos tarihinde 1.,2 ve 3. doz aşı toplamı ise93.004.856 olarak kaydedildi. En az bir doz aşı yapılanların oranının en az olduğu iller de  Şanlıurfa, Gümüşhane, Mardin, Diyarbakır, Bitlis, Muş, Bingöl, Batman, Bayburt ve Siirt olarak sıralandı.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden hekimlerin verdiği bilgiye göre de yoğun bakımlar dolmaya başladı, acil hastalar için yer kalmadı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.