Yargıtay’dan ‘Hayata dönüş’ kararı: ‘Ölümleri hukuka uygun’

‘Hayata Dönüş’ operasyonu adıyla cezaevlerinde yapılan katliamın Çanakkale Davası’na ilişkin Yargıtay’dan yeni karar geldi. Buna göre jandarmalar hakkında ‘olayda hukuka uygunluk nedeninin bulunması’ nedeniyle beraat kararı istendi.

Hayata Dönüş Operasyonu’nun Çanakkale Cezaevi ayağında bir asker ve dört mahkûmun ölümüne ilişkin karar Yargıtay’ca bozuldu.

Radikal’den İsmail Saymaz‘ın haberine göre, 2000 yılındaki operasyonda iddiaya göre jandarma er Mustafa Mutlu tutuklular tarafından açılan ateşle; Sultan Sarı, Fahri Sarı ve İlker Babacan jandarma kurşunu ve gaz fişeklerinin isabet etmesi sonucu ölmüş, Fidan Kalşen de kendini yakmıştı. Operasyonda 33 tutuklu yaralanmıştı.

Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi’nde 154 tutuklu ve hükümlü ile 563 jandarmaya dava açıldı. Jandarmalar üç tutukluyu, tutuklu ve hükümlüler ise ‘bir eri öldürmek, Kalşen’i intihara azmettirmek, ruhsatsız patlayıcı imal etmek ve silahlı isyan’la suçlandı. 2008’de biten yargılamada tutuklular hakkındaki dava zamanaşımından düştü. Jandarmalar ise ‘bu suçları işlediklerine dair mahkûmiyetlerine yeter, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği’ için beraat etti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi nihai kararını 12 Aralık 2012’de verdi. Bu kararda, ‘ayaklanmayı bastırmak’ üzere operasyon yapıldığı kaydedilerek, ‘jandarmaların yasal yetki çerçevesinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ölçüleri içinde bir isyanın yasaya uygun olarak bastırılması ve diğer hükümlülerin korunması için zorunlu olanı aşmayacak biçimde güç kullandıkları ve meşru müdafaa şartları oluştuğu’ belirtildi.

Bu nedenle suçlanan jandarmalar hakkında ‘olayda hukuka uygunluk nedeninin bulunması’ nedeniyle beraat kararı istendi.

(sol)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR