Bursa‘nın Karacabey İlçesi’nde balıkçılık yapan Adem Yılmaz ile kurduğu dostlukla tanınan ve 11 yıldır aksatmadan onu ziyaret eden Yaren Leylek bu yıl da geleneği bozmadı.
12’inci yıl da eşiyle birlikte göçten gelip, Eskikaraağaç Leylek Köyü‘ndeki yuvasına yerleşen Yaren, ardından hemen dostu Adem Amca’nın kayığını ziyaret etti. Yaren Leylek, yaz boyu her yıl olduğu gibi Adem Amca’yla birlikte göle açılacak, birlikte balık avlayacaklar.
20 gündür endişeli bekleyiş vardı
Köye daha önce geldiği tarihlerin üzerinden 20 gün geçince, Adem Amca ve Yaren leylek hayranları hayvanın sağlığından endişe etmeye başlamıştı. Leyleğin göç hareketini takip eden yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, sosyal medyada bu sabah çektiği fotoğrafla müjdeli haberi verdi.
Köye ulaşan Yaren Leylek ve eşi Nazlı, bu sabah balıkçı Adem Yılmaz’ın kayığına konarak geleneksel pozlarını verdi. Yaren’a kavuşan Yılmaz, duygularını “Ayın 6’sından 15’ine kadar meraktan adeta öldüm öldüm dirildim. Gelecek mi gelmeyecek mi hep merak ettim. Şükürler olsun ki geçen yıl geldiği tarihten 11 gün sonra bu yıl da Yaren döndü. Ben ve köylüm çok mutlu olduk gelişine. Mutluluğumu tarif edemem, çok sevindim” diye ifade etti.
Adem amca Yaren’le dostluklarının başlangıcını da şöyle anlattı:
“Bundan 10 yıl önce gölde teknemle balık tutuyordum. Bir leylek tekneme kondu. Aç olduğunu düşündüm ve tuttuğum balıklardan verdim. Yıllardır dostluğumuz devam ediyor. ‘Yaren’ adını verdiğim leyleği bu yıl da heyecanla bekliyorum. Benim kadim dostum oldu. Görmediğim zaman kaygılanıyorum. Her yıl 6 ay günün 5-10 saatini Yaren’le birlikte balık tutarak geçiriyorum.”
‘Umutlu bekleyişin sembolü’
Hikâyeyi kamuoyuna duyuran fotoğrafçı Tüydeş de şunları söyledi:
“12. yılda da Yaren Leylek sözünde durdu. Yağmurlara, fırtınalara göğüs gerdi, ülkeleri, şehirleri, dağları aşıp dün yuvasına bugün de yarenlik ettiği Adem Amca’nın kayığına kondu ve pozunu verdi. Tüyü kadar ömrün olsun hepimize derin bir oh çektirdi sonunda!”
Kuşun geçen yıl karlı bir havaya denk geldiğini, o yüzden gecikmiş olabileceğini söyleyen Tüydeş, “Ama yaşı da var, o yüzden gelememe ihtimalinden dolayı korktuk. Her sene bu ihtimalle uğurluyoruz onu. Neyse ki geldi. Bunca sıkıntılı ve üzücü gündem arasında, Yaren Leylek umutla bekleyişin sembolü olmuştu. Ve sonunda hikâye, bu yıl da gerçek oldu” diye konuştu.
Eskikaraağaç Leylek Köyü, on binlerce kuşun göç rotasında
Türkiye’yi Avrupa Leylek Köyleri Birliği’nde temsil eden tek köy olan Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Eskikaraağaç Leylek Köyü, her yıl göç döneminde on binlerce leyleğin geçtiği bir göç rotası üzerinde bulunuyor. Köy, aynı zamanda yerleşik leyleklere de ev sahipliği yapıyor.
Bundan 12 yıl önce, Uluabat Gölünde balık tutarken kayığına konan Yaren Leylek ile dostluğu başlayan Adem Yılmaz’ın tanık olduğu bu hikâye, fotoğraflanmasıyla birlikte uluslararası bir üne de kavuşmuştu. Hikâye, Yunanistan’da gölge oyunu olarak oynatılırken Avusturya ve Almanya’da ders kitaplarına konu oldu.
2019 yılında Burak Doğansoysal’ın filme aldığı ve Karacabey Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan ‘Yaren’ adlı belgesel ise Prag Film Ödülleri‘nden en iyi belgesel ödülüyle döndü. Geçen yıl da Karacabey Belediyesi, balıkçı Adem ve Yaren Leylek’in heykelini yaptırarak, hikâyenin köy meydanında ölümsüzleşmesini sağladı.
Eskikaraağaç’ta ilkbaharda Yaren leyleğin gelişiyle turizm hareketliliği de yaşanıyor. Karacabey Belediyesince kurulan kamera sayesinde “Yarenleylek.com” veya Youtube üzerinden kullanıcılar Yaren’in yuvasını izleyebiliyor.