Hayvan HaklarıManşet

Günlerdir bekleniyordu: Yaren Leylek ve Adem Amca 13’üncü yılda da kavuştu

0
Fotoğraf: Alper Tüydeş.

Bursa‘nın Karacabey ilçesinde, Uluabat Gölü’nün kıyısındaki kırsal Eskikaraağaç Mahallesi‘nin simgesi “Yaren” leylek, 13’üncü yılda da göçünü tamamlayarak, eski dostu balıkçı Adem Yılmaz’ın kayığına kondu.

Eskikaraağaç, Avrupa Leylek Köyleri Birliği üyesi.

Adem Yılmaz’la kurduğu “dostluk hikayesi” ile tanınan Yaren leyleğin, balıkçı Yılmaz’ın kayığındaki “geleneksel” pozunu doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş kaydetti.

‘Cemreleri bile beklemeden baharı getirdi’

Tüydeş, günlerdir beklenen Yaren’in gelişini şu ifadelerle duyurdu:

“Müjdeler olsun! Geleneksel Adem ve Yaren kavuşması 13. yılında yeniden gerçekleşti. O kocaman kanatlarıyla denizleri, çölleri aştı. Diyarların üstünden, yağmurların kıyısından sıyrılıp dün köyüne, bugün ise Adem Amca’nın kayığına kondu. Cemreleri bile beklemeden baharı getirdi.”

Bu yıl havaların rüzgar ve yağışsız olmasının göçmen kuşlara büyük kolaylık sağladığını belirten Tüydeş, “Bu yüzden zaten erken gelmesini beklediğimizi söylemiştim. Bu ikinci erken gelişi. Daha önce 27 Şubatta gelmişliği de vardı kendisinin. Dün bahçeye ve yuvaya konunca Yaren olduğuna emin gibiydik. Bugün ise kayığa tereddütsüz konuşuyla geldiğini herkese duyurmuş oldu” dedi. 

Adem Yılmaz’ı ziyaret ederek “Gözün aydın” diye Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da iki eski dostun hikayesinin hem doğaya dikkati çekmek hem de kırsal kalkınma adına bölgeye önemli değer kattığını belirterek Eskikaraağaç’ın bir doğa okulu gibi işlev kazandığını vurguladı.

Geçmişte olduğu gibi bu yıl da “www.yarenleylek.com” internet adresi üzerinden Yaren’in yuvasının 7/24 canlı yayınla izlenebileceğini ifade eden Özkan, yavrularına da takip cihazı takılacağını söyledi.

You may also like

Comments

Comments are closed.