DünyaManşet

Yardım örgütlerinden hükümetlere açık mektup: 34 milyon insan açlıktan ölme tehlikesinin eşiğinde

0

Dünya çapında 200’den fazla yardım örgütü, aralarında çocuk ve gençlerin de olduğu 34 milyon insanın açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Konuyla ilgili bir açık mektup yazan örgütler, hükümetlere yoksullara ve açlıkla mücadele edenlere daha fazla destek vermeleri için çağrıda bulundu.

Yardım kuruluşlarının arasında  Save the Children, World Vision, Care ve Islamic Relief gibi örgütler de bulunuyor.

Salgın kıtlığı artırdı

DW Türkçe‘de yer alan habere göre, mektupta dünya çapında açlıkla karşı karşıya olan kişilerin sayısının giderek arttığı belirtilirken; silahlı çatışmalar, iklim kriziyle birlikte koronavirüs salgınının da kıtlığa neden olduğunun altı çizildi.

Mektupta yer alan bilgilere göre, 58 ülkede 174 milyon kişi yeterli gıdayı temin edemiyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan tahminlere göre, bu rakam yıl içinde 270 milyona çıkabilir.

‘İnsanlara açlık çektiriliyor’

İnsanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli imkanların ellerinden alındığı vurgulanan mektupta konuyla ilgili, “Bu insanlar açlık çekmiyor, bu insanlara açlık çektiriliyor” ifadeleri kullanıldı.

Bu durumdan da en çok kadın ve kız çocuklarının muzdarip olduğunun altı çizildi.

Ayrıca, mektupta Yemen, Afganistan, Etiyopya, Güney Sudan, Burkino Faso, Kongo, Honduras, Venezuela, Nijerya ve Haiti’de insani yardım çalışanlarının, insanları her gün hayatta tutabilmek için mücadele verdiğine de dikkat çekildi.

Bir günlük askeri harcamaların toplamından daha az

Şubat ayında Birleşmiş Milletler’e bağlı örgütler, ihtiyaç sahipleri için 5 milyar 500 milyon dolar ek yardım için çağrıda bulunmuştu.

Kaleme alınan mektupta, bu meblağın ülkelerin bir günlük askeri harcamalarının toplamından daha az olduğu kaydedildi.

Bir yıl önce BM tarafından açlıkla mücadele için, 7 milyar 800 milyon dolara ihtiyaç olmasının açıklanmasının ardından, bu yıl bu miktarın yalnızca yüzde beşinin temin edildiği açıklandı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün 2019 raporunda yer alan bilgiye göre, yıllık küresel askeri harcama ise 1 trilyon 900 milyar olmuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.