Dünyaİklim KriziManşet

Uruguaylılar yağmur duasında: Başkent tarihi bir kuraklık yaşıyor

0
Fotoğraf: Mariana Greif / Reuters

Uruguay’ın başkenti Montevideo‘daki vatandaşlar, şehrin ana rezervinde yalnızca on günlük su kalmasına neden olan boyutta bir tarihi kuraklık yaşarken yağmur yağması için dua ediyor.

Güney Amerika‘nın güney bölgesinde kaydedilen düşük yağışlar ve yüksek sıcaklıklar, geçen yıl Uruguay’ın komşusu olan tahıl üreticisi Arjantin’deki mahsulleri etkileyen ve büyük çiftlik kayıplarına neden olan ciddi bir kuraklığı tetikledi.

Fotoğraf: Mariana Greif / Reuters

Yetkililere göre Uruguay’daki mevcut su açığı son 74 yılın en yüksek seviyesinde. Durum, binlerce hanenin arzını etkiliyor ve su kalitesinin düşmesine neden oluyor.

Reuters‘in aktardığına göre; Vanessa Fleitas, çocuğunun Montevideo’daki öğrenciler için içme suyu olmadığından dolayı erkenden kapanan okulunun önünde, “Tek çözüm olarak yağmura bel bağlıyor olmaktan dolayı endişeleniyorum” diyor ve ekliyor:

“Yılın bu zamanı için alışılmadık derecede sıcak.”

Fotoğraf: Mariana Greif / Reuters

Devlete ait su şirketi Obras Sanitarias del Estado‘ya (OSE) göre, Uruguay’ın 3,5 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasına hizmet veren Paso Severino rezervuarındaki su seviyeleri, kapasitesinin yaklaşık yüzde 10’una düştü. Bu oran yetkililere göre “tarihin en düşük seviyesinde”.

Son veriler, ülkenin yaklaşık 6,2 milyon metreküp suya sahip olduğunu gösteriyor ki bu, aylık ortalama 60 milyon metreküpün çok altında.

Başkenti beslemek için her gün yaklaşık 650 bin metreküp su gerekiyor.
OSE, son günlerdeki hafif yağışların durumu değiştirmediğini söylüyor. Ancak bu haftanın ilerleyen günlerinde yer yer sağanak yağışlar bekleniyor.

Meteorologlar, su rezervi seviyelerinin biraz yükselmeye başlaması için Haziran ayına kadar günlük 50 milimetre (2 inç) yağmura ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Fotoğraf: Mariana Greif / Reuters

Sudaki sodyum ve klorür seviyelerinde artış

Ülkenin ana rezervuarındaki azalan tatlı su rezervleri, kamu su şirketini Nisan ayı sonunda kaynakları River Plate’den gelen suyla karıştırmaya zorladı ve bu da alışılmadık derecede yüksek sodyum ve klorür seviyelerine neden oldu.

Montevideo şehir merkezinde bir esnaf olan Ramon Arteaga, “Müşterilerim musluktan akan suya güvenmiyor” diyor.

Çarşamba günü (24 Mayıs) başkentte yapılması planlanan sokak gösterileriyle de halkın su kıtlığına yönelik öfkesinin arttığı görülüyor.

Fotoğraf: Mariana Greif / Reuters

‘Yanlış su yönetimi, düşük yağış ve yatırım eksikliği…’

OSE’deki işçi sendikası başkanı Federico Kreimerman, düşük yağışa ek olarak kaynakların kötü yönetimi ve devlet yatırımındaki eksiklerin bu su kıtlığında etkili olduğunu söylüyor.

Kreimerman, soya tarımı, çiftçilik ve ormancılıkta kullanılan suyun insan tüketimi için kullanılan suyla da miktar olarak kapıştığını belirtiyor.

Fotoğraf: Google

Cumhurbaşkanlığı ofisinden konuyla ilgili yorum yapılmazken yerel içme suyunun tuzluluğunun azaltılması için yeni bir rezervuar da dahil olmak üzere ek önlemlerin değerlendirildiği bildirildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.