EkolojiManşetYerel

Yanmış ağaçları kesiyoruz diye anti kentte 800 metrelik yol açmışlar

0

Bu kapsamda 3 Mart 2022’de müze görevlilerinin denetiminde yanmış ağaçlar kesildi. İkinci kesim 17-23 Ağustos 2022’de yapıldı. Tespit tutanağına göre o gün şu uyarıda bulunuldu: ‘Yine kesim yapılacağı zaman haber verilmesi, müdürlüğümüzce görevlendirilecek uzman personel olmadan kesim yapılmaması sözlü olarak aktarılmıştır.’

Ancak bu yazılar hiç yazılmamış, hiç uyarıda bulunulmamış gibi Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü’nün kesim işlemini ihale ettiği Eylül Palet Orman Ürünleri İnşaat Nakliye Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin çalışanları antik kente iş makinasıyla girip yol açtı.

Side Müze Müdürlüğü’nün 8 Kasım’da Lyrbe’ye giderek yaptığı inceleme sonucunda tespitleri şöyle:

Kentin üst kısmında batı, kuzeybatı ve güneybatı kısmında müdürlüğümüze haber verilmeden ağaç kesimi yapıldığı, iş makinasıyla yer yer 15 metreyi bulan yaklaşık 600-800 metre uzunluğunda yol açılmış olduğu, topoğrafyayı değiştirecek ölçüde yer yer iki metreyi bulacak şekilde derinleşmeye gidilip çıkartılan toprak ve kayanın açılan yolu düzleme işlemi için kullanılmış olduğu, açılan yolun kenarlarında kesilen ağaçların istiflendiği, ayrıca ağaç kesimi sırasında sarnıcın kemerinin yıkılmış olduğu, kontrolsüz işlemlerin devam ettiği tespit edilmiştir.”

Ayrıca ‘Lento’ adı verilen mimari bloklar ve taş sütunlar da yol kenarlarına dizildi. Side Müze Müdürü Melih Kılınç, kentte iş makinasıyla izinsiz yol yapma, kültür varlığı tahribatına yol açma suçlamasıyla şikayetçi olunmasını istedi.

Orman İşletmesi Müdürlüğü çalışanları ise antik kentte yapılan yer yer iki metre derinliğindeki kazının yol açmak amacıyla değil, define bulmak için yapıldığını belirtiyor.

Helenistik dönemden kalma

Manavgat’ın Bucakşeyhler Mahallesi’nde yer alan Lybre Antik Kenti’nin Helenistik döneme ve Romalılara ait olduğu düşünülüyor.

Güneyi surlarla çevrili kente anıtsal bir kapıdan giriliyor. Kent merkezinde agora bulunuyor. Agoranın kuzeyinde ‘Yedi Bilgeler Mozaiği’nin çıkartıldığı alanda kütüphane, ayrıca hamam, kilise, sarnıç ve nekropol var.

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 6 Aralık 2010 tarihli kararıyla birinci derece arkeolojik sit alanı olarak belirlendi. Girişinde güvenlik kulübesi yoksa da Manavgat’a uzak olduğu için şimdiye dek korunan bir bölgeydi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.