ManşetTarım-Gıda

‘Yaklaşık 193 milyon insan akut gıda krizi yaşıyor’

0

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından oluşturulan Gıda Krizine Karşı Küresel Ağ (GNAFC) yıllık raporunu hazırladı. “2022 Küresel Gıda Krizi” başlıklı raporda yaklaşık 193 milyon insanın akut gıda güvensizliği yaşadığı belirtildi.

Rapora göre, çatışmalar, aşırı hava koşulları ve Covid-19 salgınının ekonomik etkileri sebebiyle 2021’de 53 ülkede/bölgede yaklaşık 193 milyon insan kriz ya da daha kötü seviyelerde akut gıda güvensizliği yaşadı.

Bu, tam zamanların en yüksek seviyesi. 2020’den de yaklaşık 40 milyon kişi daha fazla.  Raporda, “Etiyopya, Güney Madagaskar, Güney Sudan ve Yemen’deki yarım milyondan fazla insan (570 bin kişi) akut gıda güvensizliği felaketinin en şiddetli aşamasında yer alıyor. Çöküşü önlemek için acil önlem alınması gerekiyor” denildi.

Çatışmalar ve aşırı hava koşulları ana nedenler

Çatışmaların gıda güvensizliğinin ana itici unsuru olmaya devam ettiği vurgulanan çalışmada analizin Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaştan önce yapılmış olmasına rağmen savaşın, küresel gıda sistemlerinin birbirine bağlı doğasını ve kırılganlığını ortaya koyduğu belirtildi.

Aşırı hava koşulları sebebiyle sekiz ülkede/bölgede 23 milyondan fazla insanın, ekonomik şoklar nedeniyle de 21 ülkede/bölgede 30 milyondan fazla kişinin akut gıda güvensizliği yaşadığı kaydedilen raporun sunumunda görüşlerine yer verilen FAO Genel Direktörü Çü Dongyü, raporun sonuçları itibarıyla akut gıda güvensizliğini toplu olarak ele alınması ihtiyacını ortaya koyduğunu belirtti: “Çatışma ve gıda güvensizliği arasındaki trajik bağ, bir kez daha aşikar ve endişe verici.”

WFP İcra Direktörü David Beasley de akut açlık seviyesinin eşi görülmemiş düzeye yükseldiğini ve küresel durumun kötüleşmeye devam ettiğini kaydetti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.