ManşetUlaşım

Yağışlı havalarda araba kullanırken güvende kalmak için püf noktalar

0

Kış kapıda, şiddetli hava koşulları yaklaşıyor. Ancak trafik söz konusu olduğunda, hasara yol açabilecek olan riskler sadece kışın getirdikleri değil.

Şiddetli rüzgarlardan güçlü güneş ışığına, sisten kar ve buza kadar tüm hava koşulları, sürücülerin ekstra dikatli olmasını gerektirir. Yılın herhangi bir zamanında yağmurlar bile yola çıkanlar için riskli olabilir.

Met Office‘in belirttiğine göre trafikte hava koşullarına bağlı ölümlerin ve ciddi yaralanmaların 10’da 9’u yağmurda meydana geliyor.

Bu zorluklarda güvenli yolculuk yapmak için uzmanların önerilerini derledik.

Ancak öncelikle herhangi bir yolculuğa çıkmadan önce en önemli şeyin hava durumunu kontrol etmek ve önceden plan yapmak olduğu unutulmamalı.

Fırtına, yağmur ve şiddetli rüzgarlarda araba sürerken dikkat edilmesi gerekenler

  • Hafif bir yağmur bile görme ve görülme mesafesini azaltabilir. Şu kuralı hatırlamayı unutmayın:  ‘Sileceklerinizi çalıştırıyorsanız,  yavaşlamalısınız.’
  • Şiddetli sağanak bekleniyorsa, bu yağış bitene ve yollar temizlenene kadar yolculuğunuza başlamaktan kaçının.
  • Yapabiliyorsanız, savrulan dallara, enkazlara ve su baskınlarına maruz kalma olasılığınızın daha düşük olduğu ana yolları kullanın.

  • Görüş mesafeniz ciddi şekilde azalırsa kısa farları kullanın.
  • Kuvvetli rüzgarlar, araçların dengesini bozabilir. Bu yüzden böyle havalarda direksiyonunuzu iki elinizle sıkıca kavrayın. Bu, özellikle sollama yaparken önemlidir.
  • Bir nehir veya demiryolu üzerinden geçerken ağaçlar, binalar veya köprüler arasındaki boşluklara dikkat edin. Bunlar, yan rüzgarlara maruz kalma olasılığınızın daha yüksek olduğu  yerlerden bazılarıdır.

Aracınızın yanlara doğru savrulmasını hesaba katarak her iki yanında yeterli alan bıraktığınızdan emin olun.

  • Islak havalarda yollar normalden daha kaygan olacaktır – bir şeye yaklaşırken tepki vermek için  daha fazla zaman alın. Önünüzdeki hareketli trafiğe göre takip aralığınızı en az dört saniyeye çıkarın.
  • Seyir halindeyken diğer araçlardan sıçrayan sular görüşünüzü aniden azaltabileceğinden, gözlerinizi her zaman dört açın. Sizin sıçrattığınız suların da başkalarını da etkilediğini unutmayın, bu yüzden onların da eylemlerini önceden tahmin etmeye ve hazırlıklı olmaya çalışın.
  • Bisikletliler, motosikletliler ve yayalar gibi savunmasız yol kullanıcılarıyla aracınızın arasında her zamankinden daha fazla mesafe bırakmayı unutmayın. Bu tip havalarda yan rüzgarlarla sizin veya onarın savrulma riskleri daha fazladır bu yüzden her zaman güvenli bir mesafe bırakın.

Yolları su bastıysa ne yapmalı?

Yolu su basmışsa yapılacak tek şey var: Geri dönün ve başka bir yol arayın.

Sel sırasında bir numaralı ölüm nedeni sel suyundan geçmektir, bu nedenle en güvenlisi suya girmemektir.

Asla sel suyunun içine girmeyin. Geri dönmeye çalışın.

Hem yayalar hem de araçlar yükselmiş nehirlerden uzak durmalıdır. Sel sularında yürümek veya araç kullanmak asla tavsiye edilmez. Çünkü su sığ görünse de, hareket halindeki sadece 30 santimetre yüksekliğinde bir su bile arabanızı yüzdürebilir ve kurtulmanız gerekebilecek daha derin sulara sürükleyebilir.

Sel suları ağır enkazlar, keskin nesneler, açık rögar kapakları, kanalizasyon ve ağır  kimyasallar gibi gizli tehlikeler barındırır.

Yaya iseniz asla sel suyunda yürümeyin, sığ akan su bile ayaklarınızı yerden kesip sizi sürükleyebilir. Çocukları ve evcil hayvanları sel suyundan uzak tutun.

Sel suları ayrıca arabalara zarar verebilecek gizli tehlikeler içerir ve arabanızın motoruna kaçacak bir yumurta dolusu su, ciddi hasara yol açabilir.

Karda sürüş için faydalı ipuçları

  • Düşük devirleri kullanarak yavaşça hızlanın. Patinajı önlemek için ikinci viteste kalkış yapmanız gerekebilir.
  • Kar ve buzda, öndeki araçla aranızdaki normal mesafenin yaklaşık 10 katına ihtiyacınız olduğunu unutmayın.
  • Ani fren yapmayın. Bu, tekerleklerinizi kilitleyebilir ve daha fazla kaymanıza yol açabilir.

Güvenli olmadıkça kar küreme araçlarını sollamayın, önünüzdeki yolda temizlenmemiş kar olabilir.

  • Yol işaretlerinin görünmeyebileceği kavşaklarda ekstra dikkatli olun.
  • Tuz serpen veya kar küreme araçları kullanan kış servis araçlarına dikkat edin. Bu araçların yanıp sönen sarı farları vardırve daha düşük hızlarda yol alırlar. Mesafenizi koruyun çünkü yola tuz dökülebilir veya kar sıçrayabilir.

Aracınızın tavanını temizlemeyi unutmayın

Karlı ve don tehlikesi olan havalarda sadece gerçekten gerekliyse seyahat edin. Yola çıkacaksanız, daha iyi koşullar için mümkünse rotanızı değiştirin ve ana yolları kullanın.

Yol veya otoyolda sabit bir trafik olduğunda kar küreme makineleri geçemez. Bu nedenle ulusal ve yerel karayollarında yetkililere karı küremek için  ihtiyaç duydukları zamanı vermek için tamamen gerekli olmadıkça yolculuk yapmayın.

Dik yokuşlardan ve açıkta kalan yollardan kaçının. Tepeler ve daha yüksek alanların kar ve buzla daha tehlikeli hale gelmesi muhtemeldir. daha zorlu sürüş koşulları sunması muhtemeldir.

Yola çıkmadan önce gerekli hazırlıkları yapın. Ön camınızı kar ve buzdan temizleyin. Aracın tavanındaki karı temizleyin, aksi takdirde seyir halindeyken ön camınıza düşebilir.

Sisli ve puslu havalarda sürüş

  • Görüş mesafeniz ciddi şekilde azaldığında – 100 metreden ötesini  göremediğinizde – farlarınızı yakın.
  • Sis şiddetliyse diğer araçları görmekte zorlanıyorsanız, sis farlarınızı açın. Ön ve arka sis farlarınızı nasıl çalıştıracağınızı bildiğinizden emin olun.
  • Arabanızda otomatik farlar varsa, sisli havalarda otomatik olarak devreye girmeyebileceğinden, farların açık olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın.

Siste uzun farları kullanmayın, çünkü sis, ışığı geri yansıtarak görüşünüzü daha da azaltır.

  • Öndeki araçla aranızda yeterli boşluk bırakmak için “iki saniye kuralı“nı uygulayın.
  • Camların buğulanmasını önlemek için varsa aracınızın klimasını açık tutun. Isıtıcının ön camdaki buğuyu gidermek için ayarlandığından emin olun ve tüm havalandırmaları açın.

Görüş çok kısıtlıysa, kavşaklardan geçerken trafiği duymak için pencerelerinizi açık tutun.

Gerçekten göremiyorsanız, devam etmek güvenli olana kadar durmayı düşünmelisiniz.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.