İklim KriziManşetUlaşım

Araştırmaya göre bisikletler kargo araçlarına kıyasla yüzde 60 daha hızlı teslimat yapıyor

0
Fotoğraf: Shutterstock

Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre elektrikli kargo bisikletleri kargo arabalarına kıyasla yüzde 60 daha hızlı teslimat yapıyor. Kargo arabaları saatte altı paket taşırken, daha yüksek ortalama hıza sahip bisikletler saatte 10 koli taşıyabiliyor.

Araştırmada ek olarak bisikletlerin karbon emisyonlarını dizel minibüslere kıyasla yüzde 90 ve elektrikli kamyonetlere kıyasla üçte bir oranında azalttığı belirtildi. Birçok kentsel alanda halen yasa dışı seviyelerde olan hava kirliliği de önemli ölçüde azaldı.

Trafikten daha az etkileniyor

The Guardian’ın haberine göre, rapor, kargo arabalarının açık yollarda bisikletlerinden daha yüksek hızda seyahat edebilirken, trafik sıkışıklığı ve park yeri arayışı nedeniyle zannedilen kadar hızlı olmadığını gösteriyor.

Kargo bisikletleri trafik sıkışıklığına maruz kalmadan, trafiğe kapalı sokaklarda kestirme yollar kullandığı için hızlı bir çözüm olarak ön plana çıkıyor.

Fotoğraf: Shutterstock

Araştırma nasıl yürütüldü?

Çalışma, Londra merkezinin dokuz mil yarıçapında faaliyet gösteren kargo bisikleti şirketi Pedal Me‘nin GPS verilerini kullandı.

Araştırmacılar, mevsimler boyunca rastgele seçilen 100 gündeki teslimatları, minibüslerin kolileri müşterilere ulaştırmak için izleyecekleri güzergahlarla karşılaştırdı.

Yük bisikletlerinin, sürücülerin tükettiği yiyecekleri hesaba katarken bile, dönem boyunca yaklaşık dört ton CO2 tasarrufu sağladığını buldular.

‘Frene basmamız gerekiyor’

Raporu finanse eden iklim yardım kuruluşundan Hirra Khan Adeogun, pandemiyle birlikte online alışverişin artmasına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Covid-19 karantinaları sırasında ev teslimatlarının hızla arttığını gördük ve bu eğilimin devam etmesi muhtemel. Acilen frene basmamız gerekiyor. Kargo bisikletleri, geride vazgeçmememiz gereken bir seçenek” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.