Dünyaİklim ve EnerjiManşet

Kaliforniya 2035 yılına kadar gazla çalışan arabaların satışını yasaklama planını onaylayacak

0

ABD’nin Kaliforniya eyaletinin, emisyonları azaltmak ve iklim acil durumuyla mücadele etmek için attığı adımlar çerçevesinde 2035 yılına kadar yeni benzinli araçların satışını yasaklaması bekleniyor.

Bugün yapılacak oylamada, eyalet düzenleyicilerinin Amerika’nın en büyük otomobil pazarında önümüzdeki 13 yıl içinde gazla çalışan otomobillerin satışını aşamalı olarak durdurma planını onaylamaları bekleniyor.

Bu adım, başkaları için de özendirici olacak bir zafer olarak yorumlanıyor.

California Hava Kaynakları Kurulu (Carb) üyesi Daniel Sperling “Bu muazzam. Carb’ın son 30 yılda yaptığı en önemli şey bu. Sadece Kaliforniya için değil, tüm ülke ve dünya için de önemli” yorumunu yaptı.

Sperling’in geçeceğinden neredeyse emin olduğunu söylediği bu önlem türünün ilk örneği olacak ve  Kaliforniya’yı örnek alan diğer eyaletleri de teşvik edecek.

Oylama, eyalet valisi Gavin Newsom‘un yeni araba satışlarının sıfır emisyonlu olmasını gerektiren bir karar yayınlamasından iki yıl sonra yapılıyor.

The Guardian’ın aktardığına göre 2021’de Kaliforniya’da satılan yeni arabaların sadece yüzde 12’si sıfır emisyonluydu. Yeni kural, eyaletin 2026’ya kadar satışların yüzde 35’ine, 2030’a kadar yüzde 68’ine ve 2035’e kadar yüzde 100’üne ulaşmasını gerektirecek. Bu kısıt halihazırda yolda olan arabaları ise etkilemeyecek.

Newsom bu kararı yayımlarken şöyle demişti:

“Bu, devletimizin iklim değişikliğiyle mücadele için atabileceği en etkili adım.Kaliforniyalılar endişelenmemeli çünkü arabalarımız çocuklarımızı astım hastası yapmamalı. Arabalarımız orman yangınlarını daha da kötüleştirmemeli ve dumanlı havayla dolu daha fazla gün yaratmamalıdır. Arabalar buzulları eritmemeli veya aziz sahillerimizi ve kıyı şeritlerimizi tehdit eden deniz seviyelerini yükseltmemeli.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.