Doğa MücadelesiManşet

Yabancı yatırımcılar gözünü mermere dikti

0

Haber: Yeliz DOĞAN

*

Türkiye’nin yer altı ve yerüstü varlıkları hızla tüketiliyor. Bu tüketimin önemli bir kısmı ise yabancı ülke vatandaşları tarafından yapılıyor.

Veriler son dönemde Türkiye’nin çevre katliamında birincil derecede öneme sahip maden ve yer altı değerli varlıklarını, yabancıların işlettiğini gösteriyor.

2022’de yabancı yatırımcının en çok hangi madenlerde üretime ağırlık verdiği gerçeği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez‘in kendisine yöneltilen bir soru önergesine verdiği yanıtla ortaya çıktı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Dönmez’e yönelik soru önergesinde “Yabancıların ülkemizde ağırlıklı ilgilendikleri madenler hangileridir?” sorusunu yöneltti.

Maden Kanunu’nun 6’ncı maddesi gereğince, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların doğrudan maden ruhsatı sahibi olamadıklarına dikkat çeken Bakan Dönmez, “Bununla birlikte altın ve/veya gümüş üretimi yapılan ruhsatlardan 5 tanesini mezkûr düzenlemedeki şartları sağlayan 4 yabancı yatırımcı uhdesinde bulundurmaktadır.

Türkiye’de yabancı yatırımcılar tarafından en çok alınan maden ruhsatlarının ise mermer (doğal taş), kalker ve krom olduğu tespit edilmiştir” açıklamasında bulundu.

Madenler doğayı talan ediyor

Gürer ise bu madenlerin doğayı talan ettiği açıklamasında bulunarak, şöyle konuştu:

“Yabancıların da gözü maden sahalarında. Varlıklarımızı eritip geleceği tüketiyoruz.

Madenler doğayı da talan ediliyor. Maden işletmeleri de olmalı, madenler de değer bulmalı ancak bundan halka yansıyan fayda olmalı.

Bir avuç yandaş semirmesi yerine başta maden sahalarına yakın olan bölge halkı ve yurttaşlarımızın da yararına katkı sağlamalıdır.

You may also like

Comments

Comments are closed.