Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşet

Hozat’ta Alevilerin türbesine ve meraya taş ocağı projesi

0

Haber: Duygu KIT

*

DERSİMHozat’a bağlı Dervişcemal köyü mera alanları ile Dersim halkı tarafından kutsal sayılan Dervişcemal Türbesi’ni de kapsayan ziyaret bölgesine Nama Grup Metal A.Ş. tarafından mermer ocağı yapılmak isteniyor.

Mermer ocağının yapılacağı yerin yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen Dervişcemal Türbesi’ne yakın olması ile birlikte söz konusu alanda yoğun bir şekilde hayvancılık ve arıcılık yapıldığını belirten köylüler gerçekleştirilmesi planlanan mermer ocağı projesine tepkili.

‘İnanç yerine proje yapılacak olması anlaşılır olabilir mi?’

Erdal Coşkun

Dersimli Alevilerin kutsal saydığı Derviş Cemal Türbesi’nin zarar görme riskine karşı projenin yapılmak istenmesinin büyük bir sıkıntı olduğunu belirten Dervişcemal köyünden Erdal Coşkun şunları söyledi:

“Projenin yapılmak istendiği yer bizim ormanımız. Orada hayvanlarımızı otlatıyor, kış için yakacak odun getiriyoruz. Köylülerin hepsi projeye tepkili. Hayvancılığa da zarar verecek. Proje için onca ağaç kesilecek, çevre katliamı olacak. Ayrıca ileride yerleşim yerini de etkileyebilir. Yine ziyaret alanımıza çok yakın olarak belirlenmiş proje sahası. Orası bizim kutsalımız. İnanç yerine bir projenin yapılacak olması anlaşılır olabilir mi? Bu proje hem doğaya, hem insanlara zarar istemiyoruz.”

‘Topraklarımızda mermer ocağı istemiyoruz’

Tekin Ağtaş

Proje sebebiyle etkilenecek bir diğer köy de Buzlupınar köyü. Buzlupınar köyünden Tekin Ağtaş, proje ile hem inanç alanlarının hem doğanın hem de geçim kaynaklarının zarar göreceğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Mermer ocağı projesi, köyümüzün de mera alanları sınırlarımıza giriyor. Köylüler olarak projenin iptali için hukuki süreci başlattık. Biz burada tarım, hayvancılık, arıcılık yapıyoruz. Proje sonuç olarak doğayı ve geçim kaynaklarımızı tahrip edecek. Yeraltı kaynaklarını, içme sularını etkileyecek. Ocak için burada dinamik patlatılacak, birçok işlem yapılacak. Kesinlikle açılmasını istemiyoruz. Bir diğer önemli konu proje ziyaret alanımıza çok yakın. Ziyaretimize Türkiye’nin her tarafından ziyaretçiler geliyor. Bu hiç hoş bir görüntü olmayacak.”

You may also like

Comments

Comments are closed.