WWF-Türkiye’den yerel seçimlerde ‘iklim dostu kentler’ çağrısı

WWF-Türkiye, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde belediye başkan adaylarından iklim krizi ve doğal afetlere 'iklim dostu kentler' oluşturma konusunda taleplerde bulundu.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), yaklaşan yerel seçimler öncesinde, sürdürülebilir ve iklim dostu kentler oluşturulması için belediye başkan adaylarına çağrıda bulundu. İklim krizine karşı mücadelede belediyelerin üstleneceği kritik rolü vurgulayan vakıf, seçilecek olan yerel yönetimleri, doğayla uyumlu yaşamı teşvik edici adımlar atmaya davet etti.

WWF-Türkiye’nin belirttiğine göre, Türkiye‘nin yüzde 77’si kentlerde yaşıyor ve bu da kentleri iklim değişikliğine karşı oldukça hassas hale getiriyor. Vakıf, yerel yönetimlere kapsamlı bir iklim dostu eylem planı önererek, ulaşım, altyapı, kent planlaması ve sosyal destekler dahil olmak üzere bir dizi alanda yenilikçi dönüşümlerin gerçekleştirilmesini talep ediyor.

‘İklim dostu kentler için stratejiler geliştirilmeli’

WWF-Türkiye’nin yerel yönetimlere önerdiği stratejiler arasında, emisyon azaltıcı faaliyetler, fosil yakıtlardan uzaklaşma, yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi ve enerji verimliliğinin artırılması bulunuyor. Ayrıca, iklim risklerine karşı en savunmasız grupların belirlenmesi ve korunması, doğa temelli çözümlerin önceliklendirilmesi ve kentin karbon ayak izinin hesaplanarak azaltılması için bilimsel hedeflerin belirlenmesi gibi önlemler de öne çıkıyor.

Türkiye’de kentler iklim mücadelesinde yolun başında
2024 Paris: Olimpiyatların iklim dostu olması mümkün mü?

Enerji dönüşümünün önceliklendirilmesi, yeni binalara ve tadilat gerektiren yapıların çatılarına güneş paneli uygulamalarının teşvik edilmesi, enerji yoksulluğuyla mücadele edilmesi ve yenilenebilir enerji projelerine yönelik izin süreçlerinin kolaylaştırılması, vakfın talepleri arasında yer alıyor. WWF-Türkiye, aynı zamanda enerji tasarrufu konusunda vatandaşlara ve yerel işletmelere yönelik rehberlik hizmetlerinin sunulmasının önemine dikkat çekiyor.

Vakıf, iklim eylem planlarının sadece teorik dokümanlar olmaktan çıkıp, somut ve ölçülebilir eylemlerle desteklenmesi gerektiğini belirtiyor. Yerel yönetimlerin, planları düzenli olarak gözden geçirmesi ve uygulama durumlarını halka açık bir şekilde raporlaması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR