DünyaManşet

WWF: Canlı türlerindeki yok oluş dinozorlar sonrası en ciddi boyuta ulaştı

0

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), dünya çapında canlı türlerindeki yok oluşun, dinozorlar devri sonrasındaki en ciddi boyuta ulaştığını kaydetti.

WWF, insan eliyle ortaya çıkan iklim krizi kaynaklı sıcaklık artışından dolayı 2035 yılı yazında Kuzey Buz Denizi‘ndeki buzların ilk kez tamamen erimiş olabileceğini ve bunun sonucunda da kutup ayısı popülasyonunun büyük bölümünün yüzyıl sonuna kadar yok olabileceğini kaydetti.

En büyük kayıplarla karşılaşan canlı türleri

DW Türkçe‘de yer alan habere göre, WWF’nin son açıkladığı rakamlarda Uluslararası Kırmızı Liste’de yer alan tehlike altındaki 142 bin 500 hayvan ve 40 bin bitki türünün soyunun tükenme tehdidiyle karşı karşıya olduğu görülüyor.

WWF, yaklaşık bir milyon canlı türünün soyunun önümüzdeki on yıllarda tükenebileceğin kaydetti ve “Dinozorlar devri sonundan bu yana canlı türlerindeki en büyük yok oluşla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından hazırlanan rapor göre, 2021 yılında en büyük kayıplarla karşılaşan canlı türleri Afrika orman filleri, kutup ayıları, ağaç kurbağaları, turnalar ve balık türlerinden köpek balığı, Mersin balığıgiller ve mezgitgiller oldu. Bu türlerin durumunun giderek kötüleşmeye devam ettiği de belirtildi.

Orta ve Batı Afrika’da yaşayan orman fillerinin sayısı son 31 yılda yüzde 86’dan fazla düşüş gösterirken, Afrika orman filleri bu yıl ilk kez resmi olarak soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan türler arasında yer almıştı.

Bu yıldan itibaren köpek balığı ve vatoz türlerinin üçte biri de aşırı avlanma nedeniyle tehdit altındaki türler arasına girdi.

Kutup ayılarının büyük bölümünün de yüzyıl sonuna kadar yok olabileceği tahmininde bulunuldu.

WWF Yönetim Kurulu’ndan Eberhard Brandes, “Canlı türlerinin korunmasında artık konu bir çevre sorununun giderilmesinden ibaret değil. Konu, biz insanların da bir gün Kırmızı Liste’ye girip kendi yaşam tarzımız nedeniyle kaybedenler arasında yer alıp almayacağımız” açıklamasında bulundu.

Toy kuşları 40 yılın en büyük sayısına ulaştı

2021 yılında popülasyonu artan türler de oldu. İber vaşaklarının sayısı son 18 yılda bin 111 doğumla ona katlanırken, sakallı akbabaların tüm Alpler bölgesindeki sayısı 50 doğumla 300’e yükseldi. Almanya‘nın Brandenburg ve Saksonya-Anhalt eyaletlerindeki toy kuşlarının sayısı da 347’ye yükselerek 40 yılın en büyük sayısına ulaştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.