EkolojiHayvan HaklarıManşet

Nadir güzellik ‘çizgili sırtlan’ fotokapanla görüntülendi

0
çizgili sırtlan

Anadolu’nun nadir vahşi hayvanlarından biri olan çizgili sırtlan, bir kez daha görüntülendi. Daha önce Şırnak ve Maraş’da görüntülenmiş olan çizgili sırtlanın yeni görüntüsünün nerede alındığına dair bilgi paylaşılmadı. Çizgili sırtlanlar, avlanma ve habitat değişiklikleri nedeniyle nesli tükenen hayvanlardan biri ve koruma altında.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Twitter’da yaptığı paylaşımda “Bugün fotokapanımızın misafiri çizgili sırtlan. Nadir de olsa Anadolu coğrafyamızda seni görmek çok güzel. Doğal zenginliklerle dolu ülkemizde çizgili sırtlan gibi birçok türümüzü korumayı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Çizgili sırtlanlar, Türkiye‘de özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde ve Doğu Anadolu Bölgesi‘nin bazı kısımlarında gözlemlenebiliyor ancak bu gözlemler oldukça seyrek ve genellikle sınırın diğer tarafındaki daha geniş popülasyonların bir parçası olarak kabul ediliyor.

çizgili sırtlan

Kahramanmaraş’ta en son 43 yıl önce görünen çizgili sırtlan, Ağustos 2023’te bir bekçi tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti.

Urfa’da çizgili sırtlan ölü bulundu
Anadolu’daki yaban hayatı fotokapanlarla görüntülendi
‘Kırmızı Liste’deki yaban hayvanları TPAO’nun ‘ölüm tuzağı’nda can veriyor

Türkiye’deki çizgili sırtlan popülasyonu hakkında kesin bilgiler sınırlı ve bu tür üzerine yapılan araştırmalar da kısıtlı. Çevre ve doğa koruma kuruluşları, çizgili sırtlan dahil olmak üzere Türkiye’deki yaban hayatının korunması için çalışmaktalarını sürdürüyor. Bu türün korunması, ekolojik dengenin sürdürülmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından önemli. Çizgili sırtlanlar özellikle doğadaki hayvan ölüleriyle beslendiği için birçok önemli hastalığın yayılmasını önlüyor, varlığıyla her canlı gibi, ekosisteme katkıda bulunuyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.