Hayvan HaklarıManşet

Kartal öldürmekle yargılanan kişiye üç yıl hapis cezası

0
Pençeleriyle avını yakalayn bir balık kartalı. (© Bob Karp/ZUMA Press Wire - Depo Photos)

ABD’de, öldürdüğü kartalların parçalarını karaborsada satmaya çalışan 60 yaşındaki Harvey Hugs,  silah kullanım ihlalleri nedeniyle üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Independent‘ın aktardığına göre, ABD Bölge Yargıcı Susan Watters, Eylül ayında ateşli silah bulundurmaktan suçunu kabul eden Hugs’ı mahkum etti. Savcılar, iddianamede Montana‘nın Hardin şehrinde yaşayan Hugs’ın federal koruma altındaki kartalları vurmak için bir yıldan fazla süre boyunca silah kullandığını ve ardından kuş parçalarını kar amacıyla satmak için bir muhbirle anlaştığını belirtti.

‣ABD’de bir RES şirketi tirbünler 150 kartalı öldürdüğü için 8 milyon dolar tazminat ödeyecek

Mahkeme belgelerine göre, 2021 yılında Hugs’ın evi ve araçlarında yapılan aramada kartal parçaları, iki tüfek ve mühimmat bulundu. ABD Başsavcılığı, müfettişlerin 21 farklı kartalın parçalarını tespit ettiğini belirtti.

‣Av sezonu başladı: Hayvanlar tehlike altında
‣Nesli tehlikedeki iki kuş türü ‘avlanacaklar listesi’ne alındı
‣Koruma altındaki yaban keçilerini öldüren iki kişiye toplam 125 bin TL ceza verildi
‣Çanakkale’de yangından kaçan hayvanlar sığındıkları yerde avlanıyorlar

Savcılar, hapis cezasını öneren iddianamelerinde Hugs’un kaç kartalı ateş ederek veya tuzağa düşürerek yakaladığı bilinmemekle birlikte, delillerin yeri, türü ve miktarı onun suç girişiminin kapsamlı ve uzun süreli olduğunu gösteriyor” dedi.

Harvey Hugs, geçen Haziran ayında da Rapid City, Güney Dakota’da jüri tarafından Kel ve Altın Kartal Koruma Yasası‘nı ihlal ederek altın kartal tüylerini, kanatlarını ve kuyruklarını satmaktan suçlu bulunduktan sonra üç yıl federal hapis cezasına çarptırılmıştı.

e2a0e1c8f91ada34c50032f59e75b6cc.jpg

ABD’de 50 yıldır uygulanan yasa, türleri korumaya devam ediyor

ABD Federal yasalarına göre, kartalları öldürmek veya onlara zarar vermek yasa dışı ve cezai işleme tabi tutuluyor.

Kuzey Amerika‘ya özgü kel kartal, boz ayı ve gri kurt gibi hayvan türlerinin neslinin tükenmesini engellemek amacıyla 1973 yılında yürürlüğe giren Nesli Tükenmekte Olan Türleri Koruma Yasası, Amerika’da 1683’ten fazla hayvan türünü yasal koruma altına almış durumda. Yasa, tehlike altındaki canlıları “taciz etme, takip etme, avlama, silahla vurma, yaralama, yakalama ya da toplamayı” ve bu canlılara “tuzak kurma ve zarar vermeyi” yasadışı olarak tanımlıyor.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin yüzde 99’undan fazlası 50 yıl önce kabul edilen yasa sayesinden nesillerini sürdürmeyi başardı.

You may also like

Comments

Comments are closed.