Dünya

Wikileaks: İsrail’in Mübarek için tercihî selefi Süleyman

0
Süleyman ve Peres
İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile istihbarat şefi iken Ömer Süleyman. Tel Aviv, 2010.
Süleyman ve Peres

İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile istihbarat şefi iken Ömer Süleyman. Tel Aviv, 2010.

Wikileaks’in ifşa ettiği 2008 Ağustos ayından bir ABD belgesine göre, İsrail Savunma Bakanlığı ABD’li yetkililere, eğer Mübarek görevde ölür ya da görevini yapamaz hâle gelirse, pek muhtemelen Ömer Süleyman’ın onun yerine geçici cumhurbaşkanlığını üstleneceğine inandıklarını yazıyor.
Belgeyi gizli olarak tasnif eden ABD’li diplomat Luis Moreno’nun yorumuna göre, İsrail’in Süleyman’ın başa geçme ihtimaline sıcak bakıyor olduğuna hiçbir şüphe yok.
Belge içeriğine göre Savunma Bakanı Ehud Barkak Mübarek’in yaşlılık emarelerine karşı şaşırmış, bunu aktaran Savunma bakanlığı danışmanı David Hacham ise Süleyman’ı övmekle bitiremiyor.  Ayni kaynak kendisinin Süleyman’ın yardımcısıyla bazen günde birkaç sefer konuştuğunu iddia ediyor.
Ömer Süleyman Mısır’da halkın diktatör Hüsnü Mübarek’in istifası talebiyle sokağa dökülmesi üzerine Mübarekçe başkan yardımcısı ilân edilmişti. Pazar günü Süleyman protestocularla görüşmüş, basın özgürlüğü ve halk devrimi sürecinde tutuklananların serbest bırakılması gibi tavizler vaad etmişti. Süleyman’ın istihbarat ve işkence kariyeri hakkında Yeşil Gazete’de daha önce şu yazı yayınlanmıştı.
(Daily Telegraph, Haaretz)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.