DünyaManşet

Wall Street’ten çıktılar, “Vegan Mafyası” oldular

0

Avrupa’da vegan ya da vejetaryen işler yapmak, ürün üretmek isteyenler için çalışan ve bunun için güçlü bir finans ağını devreye sokan bir grup var. Aralarında vegan ve vejetaryenlerin de olduğu, ama esas olarak yatırım uzmanı finansçılardan oluşan bu gruba “Vegan Mafya” diyorlar. Bu finans ağı kitlesel olarak tüketilebilir ama ete dayanmayan bitkisel bazlı gıda üretimlerini destekliyorlar. Ancak onlar en nihayetinde bunu bir ideal için yapmayan etik kapitalistler grubu.

Vegan Mafyası’nın bir üyesi, Ryan Bethencourt

Haşmet Demirel’in Dünya Gözüyle Blog’da yer alan çeviri haberine göre, Ryan Bethencourt, hayvansal ürünlere alternatif vaat eden yeni bir teşebbüsle karşılaştığında, kimi çağıracağını biliyor: “Vegan mafya”, “Vegan mafyası”, yeni açılanları finanse eden güçlü bir finans grubu ve hayvan ürünlerine alternatif için uğraşıyorlar.

IndieBio adlı bir biyo-teknoloji hızlandırıcısı şirketi olan Bethencurt ’un kendisi de uzun zamandır vegan. Bethencurt “Vegan şirketleri kuran ve finanse eden bir topluluk var” diyor.

“Vegan mafyası” takma adı ile bilinen “PayPal mafyası” olarak da adlandırılan – güçlü bir Silikon Vadisi yatırımcı grubu var. Peter Thiel, Elon Musk ve Reid Hoffman gibi kurucular, 1990’larda bu alanda yeni başlayan finansman gruplarında çalıştılar.

Alanda en tanınmış yeni teşebbüsler arasında Bitki Esaslı Et ve Peynir Ürünleri Yapan Et Ötesi, İmkânsız Gıda ve biyo mühendislerin gergedan boynuzu ve fildişi gibi vahşi yaşam ürünlerini bir laboratuvarda ürettikleri Pembient.

Vegan mafyasının bazı üyeleri Bill Maris gibi teknoloji odaklı girişim sermayedarlar. Diğerleri ise Bethencourt’un vegan akşam yemeğinde tanıştığı ve para kazanmak için başka yerlerde bulunan eski finansörler veya girişimcilerden oluşuyor.

Finans Kapitalizmin Kurtları

Hemen Hepsi de Wall Street’ten gelen yatırımcı ve finansman uzmanlarından oluşan şebekede ayrıca şu isimler var:

General Motors tarafından 1 milyar dolardan fazla bir parayla satın alınan, kendinden sürüşlü bir otomobil teknolojisi olan Cruise CEO’su Kyle Vogt. Bitki Odaklı şirketler için bir fon sağlayan eski Wall Street tüccarı Kevin Boylan, Bitki Gücü Girişimi adındaki sermeye şirketi ortağı.

İş ortağı Mark Rampolla, ZICO Coconut Water‘un (ZİCO Cocunut Hindistan Cevizi suyu olarak meyve suyu satan bir kuruluş) kurucusu.

Eski bir Moody’s kıdemli başkan yardımcısı olan Vegan Yatırım adlı bir fon yöneten Jody Rasch.

Elli Yıl olarak adlandırılan bir tohum fonu sosyal girişimci ve kurucu ortağı olan Seth Bannon.

Lisa Feria, Başıboş Köpek adını taşıyan Sermaye grubunun CEO’su, aynı zamanda erken aşamadaki şirketlere yatırım yapan bir fon.

CNBC, bu mafyanın yarım düzine üyesine röportaj yaptı, hepsi de yalnızca diğer vejetaryenler için tasarlanmış ürünlere yatırım yapmadıklarını vurguladı. Bunun yerine, daha sağlıklı ve daha ucuz oldukları için kitlelere hitap eden ürünlere yatırım yapıyorlar.

Bunun bir örneği, jelatinden daha ucuz olacak şekilde tasarlanan ve hayvanlardan elde edilmeyen şekilde jelatin üreten Geltor’dur. Jelatin genel olarak domuz, sığır gibi hayvanların kemiklerinden elde ediliyor. Bu şekilde üretilen jelatin ise zulümsüz üretiliyor.

Boylan’ın portföy şirketi olan Veggie Grill adlı bir fast-food zinciri, et yiyen kişilere de hizmet veriyor.

Bu yatırımcıların çoğu, özellikle Whole Foods ve Safeway gibi büyük bakkal zincirlerini laboratuarda yetiştirilen hamburgerlerini et bölümünde satmak için ikna eden Et Ötesi ekibin en çok etkilendiği grup oldu. Et Ötesi ayrıca et işleme devi Tyson Foods’tan bir yatırım aldı.

Kısacası “Vegan Mafyası” esas olarak hayvanlardan çok kitlesel tüketim ve buradan gelecek pazarlara daha çok değer veriyor. Yani bir anlamda geleceği öngören ve insanların çok çeşitli etkenler ile et tüketiminden uzaklaşmaları neticesinde giderek büyüyen, 5 milyar dolarlık bir büyüklüğe erişen etsiz ürün pazarından gelecek kârlarla da ilgileniyor. Elbette tamamen gözünü para hırsı kaplamış kişiler de değiller. Etik kapitalizm denilen kapitalizmin daha ahlaklı bir biçim almasını isteyen, bu kapsamda et endüstrisinin zararlarını  görmüş, et yiyenlere de vejeteryanlığı kazandırabilmek için alternatifler geliştirilmesi ile de ilgileniyorlar.

 

(Dünya Gözüyle Blog, CNBC.com)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.