ManşetHayvan Hakları

Vietnam’da kedi ticareti vahşeti: Eti için milyonlarca evcil hayvan çalındı ve işkenceye uğradı

0

Gizli olarak yürütülen bir soruşturma sonucunda Vietnam’da her yıl bir milyondan fazla kedinin etleri için acımasız koşullarda tutulduğu ve ticareti yapılan kedilerin öldürüldüğü ortaya çıktı.

Korunmaya muhtaç hayvanlar için çalışan küresel bir örgüt olan Four Paws ve Britanya merkezli Change For Animals’ın yürüttüğü araştırmada restoranlar ve kaçakçılar aylar boyunca takip edildi.

Kediler sokak ve evlerden çalınıyor

Independent’tan Jane Dalton’un haberine göre takip sonunda kedi ticareti yapan kişilerin kedileri sokaklardan hatta bazı durumlarda insanların evlerinden çalındığı tespit edildi. Yakalanan kediler ise susuz ve aç bir şekilde taşınarak ülkenin farklı bölgelerine götürülüyor.

Araştırmada kedilerin suda boğarak, canlı canlı kaynatılarak, çekiçle ezilerek ya da elektroşokla katledildiği belirtildi. Acı çekerek can veren hayvanlar ise restoranlarda yemek olarak sunuluyor.

Kilosu 48 liraya satılıyor

Canlı kediler kilo başına yaklaşık 5 pounda (48 lira) satılırken 1 kilo çiğ kedi eti 6.50 pound’a alıcı buluyor. Kedi etiyle yapılan yemekler restoranlarda ortalama 5 pounda satılıyor.

Siyah kedilerin değeri ise diğerlerine göre daha fazla. Siyah kedilerin eti kilosu 15.6 pound (141 lira) üzerinden satılıyor.

Araştırmayı yürütenler ‘Little Tiger‘ olarak bilinen kedi eti yemeğinin Vietnam’da kedi sahiplenenlerin sayısındaki artışa rağmen giderek artan bir popülerliği olduğunu belirtti.

‘Tasmalı kediler de vardı’

Yapılan araştırma sırasında birçok tasmalı kediye de rastladıklarını belirten Four Paws’tan Katherine Polak bunun sahipli hayvanların da kedi ticaretinin bir parçası olduğunu gösterdiğini söyledi.

Yetkililerin çoğu zaman rüşvet alarak ya da kendileri de tüketici olduğu bu korkunç ticareti görmezden geldiği belirtildi.

Çoğu yolculuk sırasında ölüyor

Kaçakçıların yüzlerce kilometrelik yolda aç, susuz ve havasız bıraktığı kedileri zaman zaman yolcu otobüslerininin bagaj bölümünde taşıdığı da ortaya çıktı. Kedilerin birçoğunun havasızlıktan veya susuzluktan öldüğü, bir kısmınında yakalandıkları sırada aldığı yaralar nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

Kedilerin taşındığı mezbahaların hijyenik olmayan şartları ve başka birçok hayvanla bir arada tutulmaları nedeniyle Covid-19 gibi yeni hayvan kökenli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabileceği de vurgulandı.

Korkunç gerçekleri göz önüne seren bu soruşturmayı yürütenler Vietnam hükümetine kaldırdığı kedi katliamı yasağını yeniden yürürlüğe sokma ve hayvan hırsızlığıyla ilgili yasaları güçlendirme çağrısında bulundu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.