DünyaManşet

Venezuela’da darbe girişimi: Hükümet halkı sokağa çağırıyor

0

Venezuela hükümeti, bir grup askerin darbe girişimi başlattığını açıkladı; halktan Maduro’yu korumak üzere sokağa çıkmasını istedi. Darbe girişiminin başında bulunan Guadio da halk desteğinin peşinde.

 Venezuela’da, seçilmiş Maduro hükümetine karşı bir askeri darbe girişimi daha başlatıldı. Başkent Caracas’ta bazı askeri birlikler yolları kesti, bazı yollarda da askeri araçlar görüldü. Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido, başkent Caracas’ta bir grup askerle beraber, halka askeri kuvvetleri destekleme çağrısında bulundu. Guadio halka ‘Özgürlük Operasyonu’nun son aşamasını başlatma, orduya da kendine destek olma çağrısı yaparken, Venezuela hükümetinden ‘Darbe girişimini bastırıyoruz” açıklaması geldi.

Sosyal medyada paylaştığı bir videoda askeri üniformalı bir grup askerin yanında görülen Guaido, “Askeri güçler doğru kararı verdiler ve şimdi Venezuela halkının desteğine güveniyorlar”dedi.

Caracas’taki La Carlota Hava Üssü yakınında etrafında 70 kadar askerin bulunduğu bir grup askerle çektiği 3 dakikalık videoyu Twitter hesabından yayımlayan Guaido, zırhlı bir aracın önünde görülüyor. Guaido, “Ülkeyi demokratik olarak yeniden ayağa kaldırmak için sizleri harekete geçmeye çağırıyorum. Artık zamanı geldi” dedi. Guadio, konuşmasında Venezuelalılara ve ordu mensuplarına, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun “iktidarı gasp etmesine” son verilmesi için kendisini desteklemeleri çağrısında bulundu. Guaido’nun açıklama yaptığı videoda, 2014’teki hükümet karşıtı gösteriler sırasında halkı şiddete teşvik etmekle suçlanan ve Yüksek Mahkeme tarafından 14 yıl hapse mahkum edilen ev hapsindeki Leopoldo Lopez’in de yer aldığı görüldü.

Reuters’ın haberine göre başkent Caracas’taki askeri üsse giden güvenlik güçleri, Guaido’ya ve kendisine destek verdiğini söylediği askeri üniformalı bir gruba biber gazı ile müdahale etti.

Savunma Bakanı: Ordu Maduro’yu destekliyor

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, ordunun Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun meşru hükümetini desteklediğini söyledi. Bir dizi twit atan Padrino, odunun kışlalarında ve askeri üstlerinde olduğu bilgisini paylaştı. Padrino, “Ülkeyi şiddetle doldurmaya çalışan bu darbe girişimi reddediyoruz” dedi.

Hükümete destek veren Anayasa Komisyonu’nun başkanı Diosdado Cabello da Guaido liderliğindeki muhalefetin “La Carlota Hava Üssü’nü ele geçirme girişiminin başarısız olduğunu” açıkladı. Cabello, Maduro’nun destekçilerine de Başkanlık Sarayı’na yürümeleri çağrısında bulundu.

İspanya Hükümet Sözcüsü Isabel Celaa ise Venezuela’nın “kan gölüne” dönebileceği uyarısında bulundu. İletişim Bakanı Jorge Rodriguez ise darbe girişiminin arkasında “muhalefetle bağlantılı bir grup hain askerin” olduğunu belirtti.

Trump: Gelişmeleri takip ediyoruz

Maduro, Guaido’yu kendisini devirmeye çalışan bir “ABD kuklası” olarak niteliyor. Yakın geçmişte Guaido’nun dokunulmazlığı da kaldırılmıştı. Guaido ise daha önce 1 Mayıs’ta “Venezuela tarihinin en büyük protesto gösterilerini” düzenleyeceklerini açıklamıştı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın bilgilendirildiği ve gelişmelerin takip edildiği belirtildi.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.