ManşetSağlık

Vegan beslenmeye ilgi artıyor

0

Huffington Post’ta Anjali Sareen imzasıyla yayınlanan yazıyı, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Ozan Molva‘nın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Veganlığa İlgideki Artış Google Trends’ten izlenebiliyor.

ABD Eski Başkanı Bill Clinton’ın veganlığını açıklaması ve Justin Timberlake’in “Bring it on down to Veganville” skeci gibi örnekler ile veganlık artık ana akım olmaya başlıyor gibi görünüyor.

Başka bir kanıt ister misiniz? Google Trends’e göre toplumun vegan beslenmeye ilgisi daha önce hiç olmadığı kadar yüksek.

Aşağıdaki grafik Google’da “vegan” kelimesini arayanların ne kadar arttığını gösteriyor. 100 sayısı şu ana kadar ulaşılmış en yüksek ilgiyi gösteriyor. Buna göre 2004’ten beri en fazla ilgi 2013’ün Mart ayında olmuş. Bunun yanında Vegetarian Resource Group tarafından Harris Interactive’e yaptırılan araştırma ABD’nin %2.5’unun kendisini “vegan” olarak tanımladığını gösteriyor, bu değer 2009 yılında %1 idi.

 

 

Bu çok büyük bir sıçrama gibi görünmese de, sadece 3 yılda vegan sayısının 3 kat arttığı düşünülünce, aslında öyle.

Geçen yıl The New York Times’da yayınlanan makalesinde Mark Bittman Amerika’daki et talebinin düzenli olarak düştüğünü ve Tarım Bakanlığı’nın da daha fazla düşüş beklediğini yazmıştı.

Kısa bir zaman önce yurtdışındaki at eti skandalının yarattığı şokun ardından etsiz alternatiflerin satışı arttı.

İlgideki artış son yıllarda patlayan vegan ünlü sayısından kaynaklanmış olabilir, ama daha anlamlı bir eğilim olması da mümkün. Yakın dönemde vegan beslenmenin kalp sağlığına, diyabete ve obeziteye olumlu etkileri olduğunu gösteren birçok araştırma yapıldı. Et tüketimini azaltmanın çevreye de büyük faydası var.

(ÇN: Orijinal makalenin altındaki “vegan beslenmeye geçmeyi düşünür müsünüz” sorusu ile yapılan anketin, yazı hazırlanırkenki gidişatı da oldukça çarpıcı: Evet: %80, Belki: %11, Hayır: %9)

 

 

Yeşil Gazete için çeviren: Ozan Molva

Yazının özgün hali

(Huffington Post, Yeşil Gazete)


More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.