Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Vaysal Köyü’ndeki kalker ocağına bir ret de Danıştay’dan

0

Edirne‘nin Lalapaşa ilçesinde, Vaysal ve Hacıdanişment köyleri arasında açılmak istenen kalker ocağı ve kırma eleme tesisiyle ilgili açılan son dava da köylülerin lehine sonuçlandı.

Cantaş İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi’nin tesisin kapasitesini artırmak üzere Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü‘ne yaptığı başvuru ‘ÇED olumlu’ kararıyla sonuçlanmış, Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin açtığı davada Edirne İdare Mahkemesi kararı iptal etmişti.

Direnen köylüler kazandı: Edirne Vaysal’da kalker ocağı genişletmeye ‘ÇED olumlu kararı’ iptal

Bunun üzerine firma, ormanlık alanda, su kaynaklarına 400 metre mesafede yeni bir kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kurmak için Edirne Valiliği‘ne başvurdu. Valiliğin verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararı da köy halkının açtığı dava sonucunda İdare Mahkemesi’nce iptal edildi.  

Vaysal köylülerinin ikinci zaferi: Kalker ocağına verilen ‘ÇED gerekli değil’ kararı da iptal

Firma bu karara itiraz etti ve dosya istinaf için Danıştay’a gitti. Danıştay 4’üncü Dairesi de köy halkını haklı buldu ve 28 Aralık 2023’te firmanın itirazını reddetti.

Fotoğraf: Uğur Akagündüz / batiekspres.com

Danıştay kararının ardından köy halkının Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf’ta (TAKSAV) düzenlediği basın toplantısında konuşan Vaysal Köyü’nden Naif Özdoğan “Projenin bilime aykırılığı bilirkişi raporuyla, hukuka ve mevzuata aykırılığı ise önce İdare Mahkemesi şimdi de Danıştay kararı ile kesin olarak ispatlanmıştır” dedi.

Bölgedeki üç ayrı maden ocağı için devam eden faaliyeti hatırlatan Özdoğan, “Var olan taşocağı ve kırma eleme tesisinin kapasite artışı da mahkemece iptal edildiği için, ormanı yok ederek yeni üç ayrı ocak açmak için süren faaliyetin çok zararlı olduğu Danıştay 4. Dairesi’nin onama kararıyla tamamen ortaya çıkmıştır. Çevreyi korumakla yükümlü ve görevli olan Bakanlık yetkililerine sesleniyoruz; gecikmeksizin Danıştay onama kararıyla kesinleşmiş yargı kararlarını uygulayın. Doğamıza, yaşamımıza çok zararlı olduğu ortaya çıkan ormanlık alana açılmaya başlanmış olan yeni kalker ocağını ve var olan kırma eleme tesisini derhal kapatın. Doğaya ve dört köye her gün yapılan bu işkenceyi durdurun” diye konuştu.

‘Yargı kararlarına rağmen faaliyet sürüyor’

Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı İbrahim Karapoyraz da “Biz sadece hukuka ve kanunlara uyulmasını istiyoruz. İdare Mahkemesi’nde kazandık, Danıştay’dan da ret cevabı geldi. Bugün halen faaliyet devam ediyor, bölgedeki ağaçlar kesiliyor. Edirne Valiliği’nden buna dur demesini bekliyoruz. Neye dayanarak halen çalışmaları devam ettiriyorlar bilmiyoruz. Yapabileceğimiz daha ne var bilmiyoruz” diye konuştu.

Vaysal köylülerine teşekkür eden TMMOB Edirne İKK Sekreteri Yılmaz Eren de “Türkiye çapında örnek gösterilecek bir cesaret sergiliyorlar. Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Edirne Valiliği, bu güzelim insanların taleplerini dikkate almak zorunda” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.