Doğa MücadelesiManşetYerel

Vatandaşlar, HES yapımında yaşanan doğa tahribatının sorumlularını şikayet etti

0

Haber: Gençağa Karafazlı

Artvin Yusufeli‘nde Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) yapmak isteyen Erari Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi‘nin çalışmaları esnasında patlattığı dinamitlerin yaban hayatına zarar verdiği ortaya çıktı.

Ayrıca, şirketin tünel çalışmalarına da başladığı görüntülendi.

Üç ay önce Erari şirketi yetkilileri, HES yapacakları alana iki tabur asker eşliğinde gelmiş ve çalışmalara başlamıştı. Olayı engellemek isteyen Yaylalar Köyü Muhtarı Fethi Hevek ve vatandaşlara jandarma engel olmuştu.

Sorumlular CİMER’e şikayet edildi

Şirketin yaşam alanlarını yok eden çalışmalarına devam ettiği görüntülerin ortaya çıkması üzerine Demirdöven Köyü ve Yaylalar Köyü sakinleri sosyal medya hesaplarından yaşananlara tepki gösterdi ve sorumluları Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi‘ne (CİMER) şikayet etti.

Yurttaşlar, Erari şirketine verilen ÇED Raporu’nda yer alan “1 Mart ve 30 Haziran yaban hayatının yavrulama döneminde çalışma yapılacak alanda herhangi bir patlama yapılamaz” maddesine rağmen bölgedeki patlama çalışmalarına devam ettiğine dikkat çekti.

Bununla birlikte, yurttaşlar bazı kurum amirlerinin Erari HES şirketinden öğrenciler için tablet talep etmesini de kınadıklarını dile getirdi.

Muhtarlar ortak açıklama yapmıştı

Demirdöven köyü muhtarı Hafız Aslan Peker ile Yaylalar köyü Fetullah Kantar, şirketin yaptığı çalışmalara dair ortak bir açıklama yapmıştı:

Bu dönem yaban hayatı için yavrulama dönemi. Mart ayına bir şey kalmadı. Bugün itibariyle sayılı çok kısa günler kaldı, şimdi jandarmayı, Yusufeli Kaymakamlığını, kontrol mekanizması DSİ 26. Bölge Müdürlüğü’nü bu konuyu takip etmeleri için uyarıyoruz! Bu dönemde yapılacak patlatmalardan ilgili kurumların sorumlu olacağını buradan ilan ediyoruz. Aksi durumda patlamaların devam etmesi durumunda ilgili adli makamlara suç duyurusunda bulunup bu olayın takipçisi olacağız.”

 

Demirdöven Köyü ve Yaylalar Köyü muhtarlarıyla vatandaşların HES projesinin iptali için açtığı dava, Rize İdare Mahkemesi‘nde devam ederken mahkemenin oluşturduğu bilirkişi heyetinin 24 Mayıs’ta bölgede keşif yapacağı öğrenildi.

Erari şirketi, daha önce de bölgede çalışmalar yapmak için girişimlerde bulunmuş, ancak vatandaşlar tarafından üç kez engellenmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.