TürkiyeManşet

Vaniköy Camisi yangınıyla ilgili bilirkişi raporu: Kasıt yok, kusur var

0

İstanbul Üsküdar‘da 350 yıllık tarihi Vaniköy Camisi‘nde kasım ayında çıkan yangınla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu yayınlandı.

Raporda olayda herhangi bir kasıt olmadığı ancak yangının bilgisizlik, dikkatsizlik sonucu meydana geldiği vurgulandı. Vakıf yönetiminin olayın meydana gelmesinde kusurlu olduğuna da dikkat çekildi.

Soruşturma, mala zarar verme, genel güvenliği kasten tehlikeye düşürme suçlarından başlatıldı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı‘nca yürütülen soruşturmada bir elektrik mühendisi, bir itfaiye amiri, bir makine ve ısı sistemleri mühendisiyle bir yangın sigorta eksperinden oluşan bilirkişi heyeti yangının çıkışıyla ilgili raporu hazırladı.

Bağdadi yapı sınıfında

Sözcü‘den Sevgim Begüm Yavuz‘un haberine göre, raporda, caminin bağdadi yapı sınıfında olduğu için kısa sürede alevlerin caminin her tarafını sardığı belirtildi.

Caminin alttan ısıtma çoklu tesisat kabloları, görüntü veya ses sistemi kablolarında meydana gelen ısının aleve dönüştüğü ve duvar içlerinden yayılıp her şeyi tutuşturduğu söylendi.

Bağdadi yapı, ahşap üzerine 1-2 cm aralıklarla yatay olarak çakılan çıtaların üstüne sıva vurulması şeklinde yapılıyor.

Olayda kasıt yok

Yangının ilk olarak kadınlar bölümünde çoklu elektrik kablolarının kaçak akım oluşması sonucu bu kısmın üst katı lojmandan başladığı aktarıldı. Raporda, olayın kasıtlı olmamakla birlikte, bilgisizlik ve dikkatsizlik sonucu meydana geldiği ve bundan dolayı da yangının büyüdüğü vurgulandı.

Bilirkişi raporunda, kablonun ısı sebebiyle sıvı hale gelip daha sonra da alev kaynağına dönüşmüş olabileceği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

Elektrik kesilmiş olmasına rağmen ısınmış/ergimiş kablo izolasyonun daha sonra alev kaynağına dönüştüğü ya da elektriğin kesildiği panodan beslenmeyen başkaca bir elektrik kablosundaki ergimeden meydana geldiği, panolarda kaçak akım rölesi olmadığı beyanı ve elektrik tesisatının çok eski olmasından ötürü muhtemel bir kaçaktan, izolasyon malzemesinde ergime olduğu değerlendirilmiştir.”

Caminin gerekli teknik kontrolü vakıfta

Caminin yönetimini Yeni Valide Vaizi Şeyh Vani Mehmed Efendi Bin Bestam Vakfı’nda olduğu ve camide Diyanet İşleri Başkanlığı‘nın yalnızca personel temin işleri yürütüldüğü dile getirildi.

Bu sebeple de camide gereken teknik kontrol çalışmalarının vakıf tarafından yürütülmesi gerektiği ve burada yapılacak teknik kontrol işleriyle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir yetkisi olmadığı aktarıldı.

Bilirkişi raporunda camide alınması gereken teknik tedbirlerin vakıf yönetimi tarafından alınması gerektiği ve tedbirleri almakta yeterli dikkati göstermeyen vakıf yönetiminin olayın meydana gelmesinde kusurlu olduğu açıklandı.

İtfaiye Daire Başkanlığı‘nın yangının çıkışıyla ilgili hazırladığı raporda da yangının elektrik tesisatından kaynaklandığı belirtilmişti.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.