İklim KriziManşetTürkiye

Van’daki kuraklık tehlikesi uydu görüntülerinde

0
Geçen yazdan bu yana küresel ısınmaya bağlı yağışların azalması nedeniyle Türkiye’nin birçok bölgesinde kuraklık riski yaşanıyor. Yayınlanan kuraklık haritalarında da bu durum çok net görülüyor. Van‘daki kuraklık tehlikesi de  uydu görüntülerine yansıdı.
 
Geçen yıl Şubat ayı ile bu senenin aynı ay görüntülerini karşılaştıran Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş şu değerlendirmeleri yaptı:
 
 “Hem dünyada hem ülkemizde kuraklık ile ilgili korkutucu senaryolar var. Özellikle Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından belli periyotlarla yayınlanan kuraklık haritalarında Doğu Anadolu Bölgesi ile ilgili ciddi kuraklık tehlikesi olduğunu görüyoruz. Bu tehlikeyi uydu görüntülerinden de çok net bir şekilde görmemiz mümkün. Geçen yılın şubat ayı ile bu yılın şubat ayı görüntülerini incelediğimizde, 2020 yılında Van Gölü Havzası‘nın yüzde 80- 85 oranında karla kaplı. 2021 yılının görüntüsünü incelediğimiz zaman bu oranın yüzde 50’lilere düştüğünü görülüyor.”
 

‘Su kıtlığı kapıda’

Dr. Akkuş, bu durumun yaz aylarında çiftçilerin suya en çok ihtiyacı olduğu ve inci kefallerinin üreme göçü döneminde su kıtlığına yol açacağını söyledi:

“Yaz aylarında akarsu ve derelerimizde su olması, kış aylarında dağlara yağan kara bağlı. Eğer kışın dağlarımıza bol miktarda kar yağarsa bu karlar yavaş yavaş eriyerek, yaz aylarında akarsuları besliyor. Fakat şu an içinde bulunduğumuz durum itibarıyla özellikle Van Gölü’nün güney tarafında Enginsu Çayı Su Toplama Havzası’nda hemen hemen hiç kar olmadığını görüyoruz. Bu, yazın bu dereyi besleyecek olan sular yok demektir. Tabii kar olmamasının en büyük etkeni şüphesiz küresel ısınma. Isınan dünyada kar yağışı yağmur olarak yağıyor. Fakat bizim için önemli olan kar yağışı.”

‘İnci kefallerine üreyecek su kalmayabilir’

Bütün akarsuların çok önemli olduğunu fakat Van Gölü Havzası’ndaki akarsuların çok daha önemli olduğunu belirten Akkuş şu ifadeleri kullandı:  “Buradaki akarsular, dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan ve her yıl 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında akarsulara göç eden inci kefallerinin üreme habitatı. Yaz aylarında yaşanan kuraklık yüzünden bölgede 15 bin insanın geçimini sağladığı inci kefallerinin üreyebilecekleri su olmaz. Gerekiyorsa barajlardaki suyu biriktirmeliyiz çünkü temmuz ayına geldiğimizde akarsuların debileri şimdiki debilerinin belki de onda birine düşecek. Adeta akarsu yatağı karaya çıkacak gibi bir durum ortaya çıkacak.”  

Yetkililerin şimdiden gerekli tedbirleri alması gerektiğini kaydeden Dr. Akkuş, “Bu durum böyle olursa hem çiftçiler için hem de inci kefali için ilerleyen yıllarda çok ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalırız. DSİ ve diğer kurumlara çok ciddi görevler düşüyor. Vahşi denilen salma sulamadan bölgemizde derhal vazgeçilmesi gerekiyor. Daha modern sulama sistemlerine geçilmesi gerekiyor” dedi. 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.