İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Van’da işkence gören köylüler haberini yapan gazeteciler beraat etti

0

Van’da askeri helikopterden atılan ve işkenceye uğrayan Servet Turgut ve Osman Şiban‘ın haberini yaptığı için 9 Ekim 2020’de tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) ve Jinnews Haber Ajansı muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi, Nazan Sala ve Zeynep Durgut “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın bugün görülen karar duruşmasında beraat etti.

Nazan Sala “örgüt propagandası” suçlamasından 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı, ancak hükmün açıklanması geriye bırakıldı.

Gazeteci Adnan Bilen kararı sosyal medya hesabından “Helikopter davasında beraat ettik” diyerek duyurdu.

Ne olmuştu?

11 Eylül 2020’de Van’ın Çatak ilçesinde operasyon düzenleyen askerler Servet Turgut ve Osman Şiban’ı gözaltına almıştı. Gözaltına alınan köylüler işkence görmüştü. İşkence gören köylülerden 57 yaşındaki Servet Turgut 30 Eylül 2020 tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Turgut’un otopsi raporunda kesin ölüm sebebi belirlenemedi. Vücudunda morluklar ve kırıklar olduğu raporda yer almıştı.

Gazeteciler Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi ve Nazan Sala gözaltına alınan köylülerin helikopterden atıldıklarını ve işkence gördüklerini haberleştirmişti.

9 Ekim 2020’de Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala tutuklanmıştı. Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi, Nazan Sala ve tutuksuz yargılanan  Zeynep Durgut hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında gazeteciler tahliye edilmişti.

Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, “halkı galeyana getirme, devlet aleyhinde algı ve kamuoyu oluşturma, devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma, devlet büyüklerini ve kurumlarını aşağılamaya yönelik provakatif içerikli yayınlar yapma” suçlamalarına yer verilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.