TürkiyeManşet

Hastanenin epikriz raporu ‘helikopterden atılma’ iddialarını doğruluyor

0

Van’ın Çatak ilçesinde askerler tarafından gözaltına alınan 50 yaşındaki Osman Şiban ve 55 yaşındaki Servet Turgut’un helikopterden atıldıklarına ilişkin iddiayı doğrulayan bir rapor yayınlandı.

11 Eylül’de bölgede yapılan operasyonlar sırasında askerler tarafından gözaltına alınan  Şiban ve Turgut’un iki gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde oldukları ortaya çıkmıştı.

Mezopotamya Ajansı‘ndan Cemil Uğur‘un ulaştığı, Osman Şiban’ın hasta epikriz raporuna göre, 17 Eylül’de normal servise alındıktan sonra dün taburcu edilen Şiban hastaneye “Helikopterden düşme sonrası yaralanma” şikayetiyle getirildi.

‘Helikopterden düşme sonrası yaralanma…’

Hastane raporunun şikayet bölümünde, “Yoğun Bakım” başlığında “yüksekten düşme” belirtilirken, devamında “Yüksekten düşme sorası emniyet tarafından sağlık ekiplerine bildirilerek 112 tarafından acile getirilmiş” denildi. Raporun devamında şu ifadeler yer aldı:

…hasta olay günü acil uzmanınca helikopterden düşme sonrası yaralanma sonrası acile getirildiği belirtilerek yerinde ekonsultasyon (tanı konulmak) istenmiştir. Hasta acilde görülmüştür.

11 Eylül’de askerler tarafından özel bir hastaneye götürülen Şiban hakkında hazırlanan raporda, helikopterden atıldıklarına dair herhangi bir şikâyete yer verilmeden, genel durumu bölümüne “orta kötü” olarak kaydedilmişti. Raporda, Şiban’ın her iki gözünde morluk, baş, boyun ve yüz bölgesinde travmaya bağlı şişlik olduğu belirlenirken, ayrıca Şiban’ın kanlı kustuğu da aktarılmıştı. Şiban, raporda yoğun bakım ihtiyacı olduğunun belirlenmesi üzerine Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmişti.

HDP’li Temel’den soru önergesi

Hayati tehlikesinin sürdüğü öğrenilen Servet Turgut’a dair hazırlanan darp raporunda da askerler tarafından önce özel bir hastaneye ardından Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldüğü, “İsimsiz hasta yüksekten düşme sebebiyle getirildi. Entübe hasta” notu yer almıştı. “Yüksekten düşme” bilgisinin, bilinçleri kapalı bir şekilde iki kişiyi hastaneye getiren askerler tarafından verildiği ileri sürülmüştü.

Öte yandan HDP Van Milletvekili Tayip Temel, yaşananlarla ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek olayı Meclis gündemine getirdi.

Temel, önergesinde Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

  • Osman Şiban ve Servet Turgut adlı yurttaşlar gözaltına alınmışlar mıdır? Gözaltına alınmışlarsa nereye götürülmüşlerdir?
  • Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atıldıkları iddiası doğru mudur? Söz konusu iddia doğru ise Osman Şiban ve Servet Turgut’u helikopterden atan şahıs/şahıslar kimlerdir? Bu şahıs/şahıslar hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Osman Şiban ve Servet Turgut Van Eğitim ve Araştırma hastanesine kim ya da kimler tarafından getirilmişlerdir?
  • Söz konusu iddia doğru ise işkencenin bir insanlık suçu olması hasebiyle Osman Şiban ve Servet Turgut adlı sivil yurttaşlara işkence yapılarak helikopterden atılmaları iddiasına ilişkin açıklamayı kamuoyuna ne zaman yapacaksınız?
  • 2001-2020 yılları arasında kaç sivil yurttaşa işkence yapıldığı hastane raporu ile belgelenmiştir?

HDP’li Sarısaç da daha önce olaya dair yaptığı paylaşımda ailelerle görüştüklerini söylemiş, köylülerle ilgili olarak “Helikopterden atılsın veya atılmasın gerçek şu ki, ikisi de köyünde, arazilerinde çalışırken askerler tarafından alınıp, işkenceyle bilinçlerini kaybedip yoğun bakıma alınacak hale getiriliyorlar” demişti.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.