İklim KriziManşetYerel

Van’da bir haftada ikinci sel felaketi

0

Van’ın Başkale ilçesinin Xaşkan Mahallesi’nde ve Özalp ilçesine bağlı Yukarı Balçıklı Mahallesi‘nde etkili olan sağanak yağış sel felaketine yol açtı.

Özalp ilçesindeki sel nedeniyle birçok ev ve tarım arazisi sular altında kaldı. Sel nedeniyle herhangi bir insan yaşamını yitirmezken, onlarca küçükbaş hayvan hayatını kaybetti.

Üç gün arayla ikinci sel

Van’da ilk sel 28 Temmuz’da meydana gelmişti. Saray, Özalp ve Başkale ilçeleri ile Van-Hakkari karayolunda etkili olan yağışlar sele neden olmuştu.

Böylece 1 Ağustos Pazar günü yaşanan felaket, üç gün arayla meydana gelen ikinci olay oldu.

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

‘Kanal dört buçuk yıldır temizlenmiyor’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç (Xaşkan) Mahallesi’nde sağanak yağış nedeniyle meydana gelen selden dolayı evi ve ahırları yıkılan yurttaşları ziyaret etti.

HDP’li vekil Muazzez Orhan, dün meydana gelen selden birçok ev zarar gördüğünü ve kullanılmaz halde olduğunu belirtti.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre Orhan, “Yaptığımız gözlemde yapılan kanalın yetersiz olduğu, kanalın 4 buçuk yıldır temizlenmediği için taşma meydana geliyor. Halk zor durumda, sürekli yağış devam ediyor, can güvenliği tehlikesi var. Biran önce gerekli çalışmaların yapılması için çağırıda bulunuyoruz” dedi.

Türkiye’de artan afetler

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “2020 Meteorolojik Afetler” raporuna göre Türkiye’de de iklim krizi sel ve su baskını gibi afetlerin sayısını her geçen yıl artırıyor.

Rapora göre Türkiye’de 2020 yılında 297 sel olayı meydana geldi. Son 10 yılda her yıl yaklaşık olarak 100 ve daha fazla sayıda sel olayı gerçekleşti. 2020 yılı 1940 yılından bu zamana kadar sel afetinin en fazla görüldüğü üçüncü yıl oldu.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.