Kültür-SanatManşet

Valiliğin festival yasağı mahkemeden döndü: Bariyerler yıkıldı, konserler yapıldı

0

Adana Valiliğince 6’ncı Çukurova Rock Festivali hakkında verilen yasak kararına Adana İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme savunma ve ara karara cevap verilebilmesi için Adana Valiliği’ne süre tanıdı. Festival dün (12 Ekim) kapılarını açtı.

15 Ekim’e kadar üç gün sürecek olan ve başlamadan saatler önce Valiliğin ‘500 metre uzaktaki tekel bayi varlığı’ ve ‘trafik’ gibi gerekçelerle yasaklama kararı verdiği festivalde Ceza, Uzi, Selda Bağcan, Dedublüman, Gazapizm, Umut Kuzey, Güneş, Emir Can İğrek ve Manuş Baba dahil 20 sanatçı sahne alıyor.

Gençler bariyerleri geçerek konser alanına girdi

Valiliğin yasak kararında; “Etkinliğin yapılacağı yer ve çevresinde alkol satışı yapan iş yerlerinin bulunmasından dolayı etkinliğe katılacaklar arasında yaşı küçük şahısların da bulunacağı göz önüne alındığında alkole dayalı olarak (cinsel saldırı, kasten yaralama, hırsızlık vb.) asayiş olaylarının yaşanabileceği” gerekçesine yer verilmişti.

ANKA’nın haberine göre; festivalin sosyal medya hesabında Valilik kararınca 18 yaş altı vatandaşların festivale alınmayacağı belirtilmişti. Ancak 18 yaş altı gençler alana koyulan bariyerleri geçerek konser alanına girdi. Gençler bilet satışı için konulan konteynırları da parçalayarak içeri girdi. Yaşanan arbede sırasında güvenlik görevlileri, gişelere ve barikatlara zarar verdiği öne sürülen gençleri darp etti.

Organizatör ve sanatçı Umut Kuzey de duruma müdahale ederek ortamı sakinleştirmeye çalıştı. Bir süre sonra ortalığın sakinleşmesi ve 18 yaş üstü biletli izleyicilerin konsere alınmasıyla festival başladı. Festivalin ilk gününde Deynekçiler, Yedinci Ev, Heijan – Muti, Dedublüman ve Uzi sahne aldı.

Ne olmuştu?

Çukurova Rock Festivali başlamasına saatler kala Adana Valiliğince yasaklanmıştı.

Seyhan‘daki Bacardi Birbiçer Tesisleri’nde düzenlenmesi planlanan festivalin organizasyonunu gerçekleştiren Milyon Yapım “Temmuz ayında yapılan başvuruya şifahen sorun olmadığını ileten Adana Valiliği, ısrarlı aramalarımıza ve izne ilişkin bir yazı istememize rağmen herhangi bir şey tebliğ etmeyip organizasyonun başlangıç tarihinden bir gün önce festivalin yapılamayacağını bildirdi” açıklamasını yapmıştı.

Organizatör tarafından festival alanında 300 çalışanla birlikte, 30 tır malzeme, devasa sahne, mobil tuvalet, bariyerler, arama kapıları kurulduktan sonra gelen tebligatın, maddi manevi altından kalkılamayacak bir problem haline geldiği bildirilmişti. Valiliğe iletilen taleplere geri dönülmediği ise şu ifadelerle dile getirilmişti:

“Festivalle alakalı olmayan, festival alanından 500 metre uzakta bulunan tekel bayileriyle ilgili, trafik ile ilgili sudan sebeplerle Çukurova Rock Festivali’ne izin verilmezken, buna rağmen çözüm arayışına girdik. Festivalin alkolsüz yapılması, 18 yaş altı katılımcıların etkinliğe alınmaması ve kamp olmaması halinde izin verileceğini şifahen söyleyen Güvenlik Şube Müdürü ve diğer yetkililerin talebi doğrultusunda bu şartları kabul ettiğimizi taahhüt eden yeni bir dilekçe ile Adana Valiliği’ne başvurduk. Her türlü şartları yerine getirmemize rağmen Valilik olumlu veya olumsuz bir yanıt vermedi.”

You may also like

Comments

Comments are closed.