İklim KriziManşet

İklim aktivisti bilim insanlarına hapis cezası

0

İklim krizine karşı önlem almayan hükümetlere karşı mücadele eden bilim insanlarından oluşan Scientist Rebellion üyeleri, iklim krizini körüklemedeki rolleri nedeniyle çok uluslu yatırım şirketi BlackRock‘a, otomobil üreticisi BMW‘ye ve Alman hükümetine karşı düzenlenen üç günlük eylem sebebiyle hapis cezasına çarptırıldı.

[Dünya Hali] Finans şirketlerinin ikiyüzlü iklim politikaları dünyayı zehirliyor: BlackRock örneği

Euronews’in aktardığına göre, Almanya’da geçen yılın ekim ayındaki şiddet içermeyen protestoların ardından başlayan dava dün sonuçlandı.

Münih Bölge Mahkemesi’ndeki hakim, İspanya, ABD ve İtalya‘da eş zamanlı eylemler yapan aktivistleri cezaya konu zarar vermek ve mülklere izinsiz girmekten suçlu buldu, ancak iklim krizini “insanlık için en büyük zorluk” olarak kabul ettiği ve amaçlarının mülklere zarar vermek değil, krize dikkat çekmek olduğunu dikkate aldığını bildirdi.

Buna karşın dört aktivist eylemleri için cezalandırıldı. 105 gün hapis cezasına çarptırılan her bir aktivistin cezası 1.680 Euro tutarında para cezasına çevrildi. Cezayı ödemezlerse hapis yatacaklar.

Neden isyan ediyoruz?

Scientist Rebellion, küçülme, iklim adaleti ve iklim değişikliğinin daha etkili şekilde hafifletilmesi için kampanyalar yürüten bilim insanlarından oluşan uluslararası bir aktivist grup. Extincion Rebellion‘un kardeş kuruluşu olan Scientis Rebellion,  “neden isyan ettiklerini” internet sitelerinde şöyle anlatıyor:

“Bilim insanları onlarca yıl boyunca makaleler yazdı, hükümetlere tavsiyelerde bulundu, basına brifing verdi: Hepsi başarısız oldu. Eğer bu konuda bir şeyler yapmaya istekli değilsek, karşılaştığımız felaketi daha ayrıntılı olarak belgelemenin ne anlamı var?

Akademisyenler bir isyanı sürdürmek için mükemmel bir konumdalar: Zengin bilgi ve uzmanlık merkezlerinde varız; dünya çapında ve karar vericilerle iyi bağlantılarımız var; Dünyanın her yerindeki diğerlerini bilgilendirecek, eğitecek ve harekete geçirecek geniş platformlarımız var ve siyasi gücün temeli olan örtülü otoriteye ve meşruiyete sahibiz. Bir fark yaratabiliriz. İnsanlık tarihinin en büyük yıkımını durdurmak için elimizden geleni yapmalıyız.”

İklim değişikliği grubu Scientist Rebellion aktivistleri, 25 Ekim 2022'de Almanya'nın Münih kentindeki Blackrock binasının önünde protesto gösterisi yapıyor.

‘Şimdi, net bir pozisyon almanın tam zamanı’

Grup, BlackRock’un ofislerinin girişine petrolü temsilen pekmez dökmüş, Münih‘teki Odeonsplatz‘ta trafiği kesmiş ve kendilerini BMW’nin genel merkezindeki arabalara yapıştırmıştı.

Dava, geçen ekimde şiddet içirmeyen üç eyleme katılan 16 iklim aktivistine karşı açılan davalardan ilkiydi. Uzmanlık alanları çevre bilimlerinden fiziğe kadar uzanan bilim insanları, geçen yıl Münih‘teki Stadelheim Hapishanesi‘nde duruşma öncesi bir hafta tutuklu kalmıştı. 

‘Harekete geçmek ahlaki bir görev’

Grup mahkemede, eylemlerinin hükümete harekete geçmesi için baskı yaparak, iklim ve ekolojik felaketi durdurmak için gerekli olduğunu savundu.

Cezaya çarptırılan bilim insanlarından; İspanya’da karbon denkleştirmelerinden kaynaklanan çatışmalar üzerine çalışan ABD’li Nate Rugh, “Türümüz için en tehlikeli zamandayız” dedi:

“Yakın zamanda yapılan bir araştırma, dünya 2100 yılına kadar 3,2 derecelik bir sıcaklık artışına doğru ilerlerken, küresel ısınmanın 2 dereceyi aşması durumunda bir milyar insanın öleceğini hesapladı; bu da uygarlığın kaçınılmaz çöküşüne yol açacaktır.”

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.