Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Validebağ Savunması: Koruya, Üsküdar Belediyesi millet bahçesi yapmak için her an girebilir

0

Validebağ Savunması, iki yıllığına Üsküdar Belediyesi‘ne tahsis edilen Validebağ Korusu‘na her an belediye tarafından girilip, korunun millet bahçesine dönüştürülebileceğini belirtti.

Yeşil Gazete’ye açıklamalarda bulunan Validebağ Savunması, “Bu projenin uygulanması Koru’nun yok olması demektir” dedi.

Koruda neler yapılmak isteniyor?

Validebağ Savunması, Validebağ Korusu’nda yapılması planlanan fonksiyon ve uygulamaların; koşu, yürüyüş ve trekking parkuru, bisiklet parkuru, 10 adet fitness alanı, çocuk oyun alanı, toprak futbol sahası ve seyir locaları, otopark, mevcut sert zeminlerin yenilenmesi, oturduğu sert alanların detayı belirtilmemiş 104 adet oturma elemanı, 132 çöp kutusu, sayısı belirtilmemiş 3-4 metre yüksekliğinde 15 metre ara ile armatürleri 60 Watt, 6ox60x60 cm betonarme temelleri olan aydınlatma direkleri ve direklerin arasında elektrik tesisatı için kanal açılması, su drenajı için detayı belirtilmemiş kanalların kazılması olduğunu açıkladı.

‘Yapılaşma olması durumunda ekosistem zayıflayacak’

Validebağ Savunması, koruda yapılması planlanan Millet Bahçesi Projesi’nin bitki örtüsünü, topografyayı bozacağı gibi, Koru’yu da tahrip edeceğine dikkat çekti:

Doğal yeşil alan statüsündeki Validebağ Korusu 1999’dan beri 1.derece doğal SİT alanıdır. Validebağ Korusu her bir parçasının kendi işlevini yerine getirdiği bir denge ile varlığını sürdüren bir ekosistem ve kent ekolojisinin değerli bir de stekçisidir. Burada bir tasarımdan söz edeceksek, karbon yutan, toz tutan, soluduğumuz havayı temizleyerek ısı adası etkisini lehimize azaltan ve yüzlerce yıl içerisinde oluşmuş, doğanın kendi tasarımından bahsedebiliriz. Depremde bölge halkına sığınak olan Koru, pandemide de sadece bölgenin değil, şehrin her yanından doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin sığınağı olmuştur.

Validebağ Korusu’nda her ne kadar insan baskısı olsa da canlı organizmalar ve ilişkide oldukları su, toprak, güneş ışığı gibi cansız bileşenlerden oluşan, biyolojik sistem ya da yaşam birliğinden oluşan bir ekosistem vardır. Yapılaşma ve yapaylaşma olması durumunda bu ekolojik sistem zayıflayacaktır. Koru’nun topoğrafyasına müdahale edilmesi sonucu Validebağ Korusu’nun ondüleli (dalgalı) yapısından kaynaklanan, ağaçlık ve açık mikroklima alanlarında varolan bitki örtüsü ve ekolojik sistem çeşitliliği yok olacaktır. Millet Bahçesi projesi, bitki örtüsünü, topografyayı, silüet etkisini bozacak, Koru’yu tahrip edecektir.”

Koru ekosisteminin parçası olan kuş, solucan, böcek, omurgalı-omurgasız, memeli -memesiz, tek hücreli -çok hücreli, sürünen-sürünmeyen, kemiren-kemirmeyen, yürüyen, uçan birçok canlı için ağaççık, çalılık, böğürtlen grupları, toprak üstü örtücüler, kurumuş-yeşil otsu bitkiler doğal biyolojik süreçlere yaşam ortamı, üreme ortamı, tüneme ortamı, sığınma ortamı, tehlikelerden kaçma ortamı sağlamakta olup bu doğal habitatlar Millet Bahçesi projesi ile yok edilecektir.

‘Dava henüz sonuçlanmadı’

2018’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi, (İBB) tarafından hazırlanan ve ilgili kurullarca onaylanan projenin iptali için Validebağ Gönüllüleri Derneği tarafından açılan davanın henüz sonuçlanmadığı da hatırlatıldı:

Üsküdar Belediyesi, Koru’yu millet bahçesine dönüştürme projesinin tanıtımı için hazırladığı broşürde bir yandan bu proje ile Koru’ya 132 adet çöp kutusu koyacağını söylüyor, bir yandan aynı broşürün 19. sayfasında Koru’nun bakımsızlığını buna gerekçe olarak gösteriyor. Oysa Şubat 2020’de, yani tam bir yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Koru’yu, ‘temizlik, bakım ve güvenlik’ hizmetlerinin sağlanması amacıyla Üsküdar Belediyesine tahsis etti. Korumak, temizlemek ve bakmakla sorumlu olduğu alanda görevini yapmayıp kurumuş ağaçlar ve birikmiş çöplerle resimlerini paylaşıp değersizleştiren Üsküdar Belediyesi, Korunun ancak millet bahçesi yapılırsa temiz ve bakımlı olacağı iddiasına kılıf uydurmaya çalışmaktadır.

Üsküdar Belediyesi’nin uygulayacağı millet bahçesi projesi 2018 yılında, zamanın İBB yönetimi tarafından hazırlanan proje olmakla birlikte ilgili Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’ndan ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan yeni uygulama için izin alınmamıştır. Diğer yandan 2018’de İBB tarafından hazırlanan ve ilgili kurullarca onaylanan projenin iptali için Validebağ Gönüllüleri Derneği tarafından açılan ve bizlerin de mahalleli olarak müdahil olduğumuz dava henüz sonuçlanmamıştır.”

Ne olmuştu?

Validebağ Savunması tarafından anlatılan sürece göre, 2018 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Validebağ Korusu’na millet bahçesi yapmak için bir proje hazırladı. Bu proje, 354 bin metrekare büyüklüğündeki Validebağ Korusu’nun Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı‘na tahsisli kısımları dışındaki 261 bin metrekarelik alanı kapsıyor.

23 Haziran 2019 yılında İBB yönetiminin değişmesiyle, 2020 yılının şubat ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, millet bahçesi projesi kapsamındaki alanı “Temizlik, bakım ve güvenlik” hizmetleri sağlanacağı gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsis etti.

11 Kasım 2020 tarihinde ise Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, korunun Üsküdarlıların hizmetine açılacağını, projenin hazır olduğunu ve gerekli onayların alındığını açıkladı.

2021 yılının ocak ayında ise, Üsküdar Belediyesi projeyi sosyal medya hesabından “Validebağ Korusu Millet Bahçesi Düzenleme Projesi” adıyla açıkladı. Projenin 2018 yılındaki Millet Bahçesi Projesi ile aynı proje olduğu ve sadece gözlem kulelerinin yapılmayacağı görüldü.

You may also like

Comments

Comments are closed.