Doğa MücadelesiManşet

Validebağ Korusu’nda nöbet erken saatte başladı: Burası proje alanı değil SİT alanı

0
Fotoğraflar: Elif Ünal

Üsküdar’da yer alan ve doğal sit alanı olan Validebağ Korusu’nda yapılmak istenen Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi‘ne karşı çıkan halkın başlattığı nöbet dördüncü gününe girdi.

Validebağ Savunması ve Validebağ Gönüllüleri çarşamba günü yaptıkları çağrıda bugün Koru’ya polis zoruyla girerek talan projesine başlanılacağını belirterek herkesi destek olmaya davet etmişti.

Doğaseverler sabah 07.00 itibariyle Koru’daki Öğretmen Evi önünde toplanmaya başladı. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de eylemciler arasındaydı.

 

‘Koru olmaktan çıkar, park alanı olur’

Uzun yıllardır Koru’nun imara açılmasına karşı mücadele yürüten Validebağ Gönüllüleri Derneği’nden Arif Belgin, ilk başta Millet Bahçesi olarak daha sonra da Rehabilitasyon Projesi olarak duyurulan proje hakkında bilgi verdi.

Proje kapsamında “Otopark, seyir alanı, yoga ve plates alanı, tiyatro alanı ve yazlık sinema festivali alanı yapılması planlandığını belirten Belgin, “Bunlar yapılırsa burası koru olmaktan çıkar bir park alanı olur” ifadelerini kullandı.

‘Doğal SİT alanı’

Validebağ Korusu’nun 1’inci derece Doğal SİT Alanı olduğunu hatırlatan Belgin, “Burada neyin yapılıp neyin yapılamayacağı kanunlar ile yazılı. Bu kuralları biz yazmadık, devlet yazdı. Şimdi devletin bu kurallara uymasını bekliyoruz. Burası proje değil SİT alanı” dedi.

Nöbetin başlangıcından itibaren yaşananları aktaran Belgin, “İki gündür 25 kişilik ekip polis eşliğinde çöp topluyor. Bizi terörist olarak göstermeye çalışıyorlar. Bizi kışkırtmak, bizim üzerimize gelmek ve olay çıkarmak için polisle geliyorlar. Terörist olan sizsiniz. Polisi göndererek olay çıkarmaya çalışıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

‘Tek otun bile biçilmesine razı değiliz’

Çöp toplamanın ardından otların biçilmesine geçileceğini düşündüklerini aktaran Belgin, “Biz burada bir tek otun bile biçilmesine razı değiliz. Bizi yangın çıkıyor diye ikna edemezler. Yangını otlar değil, hayvanlar değil insanlar çıkarır. Otlar kesilecek, verimli toprak tabakası kaldırılacak. 88 bin metrekare alana çim ekilecek. Sonra diyecekler ki biz korunun doğallığını koruduk. Buna beş yaşında çocuğu bile ikna edemezsiniz” dedi.

Sonrasında da yolların rehabilitasyonuna başlanacağını belirten Belgin, “Taşlı, çukurlu yolların düzeltileceğini söylüyorlar. Koruda yürüyen koşan insanlara sorsunlar rahatsızlar mı yoldan diye. Bir kere bile sormadılar. Yolları rehabilite edeceğiz diye buraya dozer sokmak istiyorlar. Biz kazma kürekle dahi buna razı değiliz” tepkisini gösterdi.

Bütün bunları yaptıktan sonra da korunun artık doğal sit alanı olmadığını iddia edeceklerini belirten Belgin, “Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in isteğini yerine getirebileceklerler var. Hemen ‘Doğal SİT alanı olmaktan çıkarılmıştır’ diye bir yönetmelik maddesi. O yüzden biz bu sürece gelmeden önce yapılanlara karşı çıkıyoruz” dedi.

Nöbet alanına yürüyüş

Arif Belgin’in konuşmasının ardından kalabalık bir forum gerçekleştirdi. Birçok kişi söz alarak neden korunun korunmasını istediklerini anlattı. Daha sonrasında ise kalabalık nöbet alanı olan Avcılık Köşkü önüne yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş boyunca “Validebağ bizimdir bizim kalacak” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.