DünyaManşet

Uruguay’da parlamento ‘yasal marihuanayı’ onayladı

0

Uruguay’da Temsilciler Meclisi, marihuanayı yasallaştıran bir tasarıyı onayladı.

Tasarı Senato tarafından da onaylanırsa Uruguay, marihuananın üretimini, dağıtımını ve satışını yasalarla kontrol eden ilk ülke olacak.

Jose Mujica hükümeti, hazırlanan yasanın, ‘uyuşturucu tacirlerinin kâr kapısını kapatıp, uyuşturucu kullanan kişileri daha ağır maddelerden uzak tutacağını’ savunuyor.

Yeni yasaya göre ülkede marihuana satışını sadece devlet yapabilecek.

Yasa bu yetkiyi ‘marihuananın ve tüm yan ürünlerinin kontrolü, ithalat ve ihracat yetkileri, ekimi, yetiştirilmesi, hasadı, üretimi, saklanması, ticari olarak satılması ve dağıtımı devlete aittir’ ifadeleriyle tanımlıyor.

Ayda 40gr satın almak serbest

Marihuana satın almak isteyen kişilerin 18 yaşını geçmiş ve bir veri tabanına kayıt yaptırmış olması gerekiyor. Bu kişiler özel ruhsata sahip eczanelerden her ay 40gr marihuana satın alabilecek ya da evlerinde altı kök kenevir bitkisi yetiştirebilecekler.

Yasa tasarısı Parlamento’nun alt kanadında 13 saat süren sert tartışmaların ardından 96 milletvekilinin 50’sinin oyuyla kabul edildi.

Yasa tasarısına destek veren milletvekilleri, Temsilciler Meclisi’nde bir sandalye çoğunluğa sahip iktidardaki Geniş Cephe koalisyon hükümetinin üyeleriydi.

Koalisyon üyesi Dario Perez, tasarıyı reddedeceğini açıklamıştı ancak yapılan oylamada değişikliğe destek verdi.

Sol kanat hükümetin daha büyük bir çoğunluğa sahip olduğu Senato’nun da yasayı onaylaması bekleniyor.

Yasa tasarısını geçen yıl gündeme getiren Savunma Bakanı Eleuterio Fernandez Huidobro, ‘bazı uyuşturucuların yasaklanmasının, toplumda, uyuşturucunun kendisinden daha büyük sorunlar yarattığını’ savunuyordu.

Ancak muhalefetteki Colorado Partisi, dünyanın hiçbir yerinde uyuşturucuları yasallaştırmanın, uyuşturucu kullanımını azaltmadığını savunuyor.

Latin Amerika’nın önde gelen bazı siyasetçileri ve toplumun etkili isimleri uzun süredir marihuananın yasallaştırılması çağrısında bulunuyorlardı.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.