Ekolojiİklim KriziManşetUncategorized

Ural Dağları ve Sibirya’da devam eden orman yangınlarında en az 21 kişi öldü

0
sibirya

Devlet medyası, Rusya‘nın Ural Dağları’ndaki orman yangınlarında en az 21 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ural Dağları’nın Kurgan bölgesinde ve Sibirya‘da tüm hafta boyunca devam eden orman yangınları şiddetini artırdı. Yerel basın, ölenlerin çoğunun evlerinden çıkamayan yaşlı insanlar olduğunu bildirdi. Yerel makamlara göre, ölümlerin çoğu pazar günü Urallar ve Sibirya arasındaki sınırda yer alan Kurgan vilayetinin Yuldus köyünde meydana geldi.

Batı Sibirya’nın Tyumen eyaletinde bir kişi yangına müdahale etmeye çalışırken yaşamını kaybetti.

Bölgesel acil servis yetkilileri, ölü sayısının yükselebileceğini söyledi. Beş binden fazla binanın yandığı Kurgan vilayetinde olağanüstü hal ilan edildi. Yangınlar ayrıca Sverdlovsk ilinde ve Sibirya’nın Omsk ve Tyumen eyaletlerinde binlerce hektarlık alanı küle çevirdi.

Çelyabinsk’te onlarca ev orman yangınları nedeniyle küle döndü. Fotoğraf: EPA

‣ Rusya’da orman yangınları: Yakutistan’da Portekiz’den daha büyük bir alan yandı, alevler iç bölgelere yöneldi
‣ Orman yangınları bu yıl rekor karbon emisyonu yaydı

Rusya’nın Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov, pazartesi günü Kurgan eyaletine yaptığı ziyarette, yerleşim yerlerinin artık alevler nedeniyle risk altında olmadığını aktardı. Ancak yerel basın, salı günü Sverdlovsk ve Tyumen’in yanı sıra Kurgan’da da yangınların devam ettiğini açıkladı.

Grafik, Rusya ve Kanada’nın büyük bölümünü kaplayan dumanları gösteriyor. Kaynak: Copernicus Atmosfer İzleme Servisi. Grafik: The Guardian

‘İklim krizi orman yangını riskini artırıyor’

Avrupa Birliği‘nin Copernicus Atmosfer İzleme Servisi (CAMS), verilerinin “Rusya’nın Çelyabinsk bölgesinden Omsk ve Novosibirsk bölgeleriden, uzak doğudaki Primorye‘ye kadar uzanan bir bantta süren aktif yangınların Kazakistan ve Moğolistan‘ı da etkilediğini” gösterdiğini söyledi.

CAMS’ın kıdemli bir bilim insanlarından Mark Parrington şunları kaydetti:

“Mevcut yangınların ölçeği ve yoğunluğu, normalden daha kurak geçen birkaç haftanın ardından yangın riskinin arttığını yansıtıyor. Kuzey ormanlarının bahar dönemlerinde orman yangınları görülmesi sıradışı bir durum değildir ve geçmişte yılın bu zamanlarında hem Kanada‘da hem de Avrasya‘da yangınlar meydana geldiğini görmüştük. Öte yandan, kuzey yangın mevsiminin zirveye ulaşmaya başladığı yaz mevsimine yaklaşırken bu koşulları izlemeye devam edeceğiz.”

İklim krizi ve orman yangınları arasındaki bağlantı karmaşık olsa da, Swansea Üniversitesi‘nde orman yangını araştırmaları yapan Dr. Cristina Santin‘in de aralarında bulunduğu birçok bilim insanı, artan sıcaklıklar nedeniyle bitki örtüsünün kuruduğunu ve bunun da şiddetli yangın riskini artırdığına işaret ediyor.

‣ ‘İklim değişikliği, orman yangını riskini en az yüzde 30 artıyor’
sibirya

Yangınlar, Yakutsk kenti üzerinde de yoğun dumana yol açtı. Fotoğraf: Vadim Skryabin / TASS

Ne olmuştu?

Son yıllarda Rusya, uzmanların olağandışı kurak yazlar ve yüksek sıcaklıklara atfettikler, çarpıcı ölçüde geniş ölçekli orman yangınlarına sahne olmuştu.

Greenpeace verilerine göre, 2021 yılında dünyada etkili olan orman yangınları,ilk uydu takibinin başlamasından bu yana rekor kırarak 18,16 milyon hektarın üzerinde alanı küle çevirmişti.

O yıl Sibirya’yı kasıp kavuran yangınlar, Yunanistan, Türkiye, İtalya, ABD ve Kanada‘daki yangınların toplamından daha büyüktü.

‣ Tarihte bir ilk: Sibirya yangınlarından çıkan duman Kuzey Kutbu’na ulaştı

Geçen yıl, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yetkilileri orman yangınlarını önlemek için daha güçlü adımlar atmaya ve alevlerle mücadelede resmi kurumlar arasındaki koordinasyonu artırmaya çağırmıştı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.