İklim KriziManşet

Tarihte bir ilk: Sibirya yangınlarından çıkan duman Kuzey Kutbu’na ulaştı

0

Sibirya’daki şiddetli orman yangınlarından çıkan dumanlar, tarihte ilk kez Kuzey Kutbu‘na kadar ulaştı. Rusya merkezli bir gözlem enstitüsü, bölgede alevlerin giderek yoğunlaştığı uyarısında bulundu.

Sibirya son beş yıldır iklim krizinin etkisiyle sıklaşan orman yangınlarıyla mücadele ediyor.

3,4 milyon hektar yanıyor

The Guardian’ın aktardığına göre bu yıl yangınlardan en çok etkilenen bölge ise Rusya’nın en soğuk bölgesi olarak bilinen ve permafrost tabakası üzerinde bulunan Yakutistan oldu.

Hava durumu izleme enstitüsü Rosgidromet, pazartesi günü yaptığı açıklamada, durumun “kötüleşmeye devam ettiğini” söyledi. Enstitü, erişilmesi zor ve uzak alanlar da dahil olmak üzere bölgede 3.4 milyon hektara (8.4 milyon dönüm) yakın alanın yandığını açıkladı.

Tarihte bir ilk

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), paylaştığı görüntülerin Yakutistan’dan çıkarak Kuzey Kutbu’na gitmek için 3 bin kilometreden fazla seyahat eden orman yangını dumanına ait olduğunu söyledi. NASA, bu durumun “tarihte ilk” olduğunu söyledi.

Açıklamada 6 Ağustos tarihinde Rusya’nın tamamının dumanla kaplı olduğu da belirtildi.

Fotoğraf: NASA Earth Observatory

Geniş alanlar yanmaya bırakılıyor

Çevreciler yangınları söndürmedeki başarısızlık nedeniyle hükümeti suçluyor. Mevcut bir yasa, eğer yangın söndürme maliyeti verilen zararı aşıyorsa veya yerleşim yerlerini etkilemiyorsa yangına müdahale etmemeye izin veriyor.

Doğaseverler ise bu yasa nedeniyle her yıl çok büyük alanların yanmaya bırakılmasına tepki gösteriyor. Rusya ormancılık dairesine göre bu yılki yangınlar 14 milyon hektardan fazla alanı tahrip etti. Bu yıl, yüzyıl başından bu yana ikinci en kötü yangın mevsimi oldu.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.