İklim KriziManşet

Orman yangınları bu yıl rekor karbon emisyonu yaydı

0
Avrupa Birliği‘nin Copernicus Atmosfer İzleme Servisi, orman yangınlarının bu yıl Sibirya, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye‘nin bazı bölgelerinde rekor miktarda karbon emisyonu ürettiğini ve iklim değişikliğinin alışılmadık derecede yoğun yangınları körüklediğini bildirdi.

Copernicus’tan yapılan açıklamaya göre, orman yangınları, 2021’de küresel olarak 1.76 milyar ton karbon saldı. Bu rakam, Almanya‘nın yıllık CO2 emisyonlarının iki katından fazlasına eşdeğer.

Sibirya’dan Türkiye’ye, Tunus’dan ABD’ye…

Rapora göre, Sibirya’nın Yakutya bölgesi, Türkiye, Tunus ve Amerika’nın batısı dahil olmak üzere, Copernicus’un veri setinin 2003’te başlamasından bu yana en kötü etkilenen bölgelerden bazıları, herhangi bir ocak-kasım dönemi için en yüksek orman yangını emisyonlarını kaydetti .

Kıdemli Copernicus uzmanı Mark Parrington “Geniş bölgelerin yoğun ve uzun süreli orman yangını aktivitesi yaşadığını gördük. Değişen iklim, daha kuru ve daha sıcak bölgesel koşullarla yanıcılık ve yangın riskini artırdı” dedi.

Küresel olarak, orman yangını emisyonları toplamı 2003’ten bu yana en yüksek düzeyde değildi, ancak Copernicus, iklim değişikliğinin etkileri ortaya çıktıkça bu tür emisyonların artmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Açıklamaya göre, Kuzeydoğu Sibirya’daki Yakutya, 2003’ten bu yana orman yangınlarından kaynaklanan en yüksek CO2 emisyonunu üretirken, Batı Sibirya‘daki çok sayıda yangın 2003-2021 ortalamasının çok üzerinde günlük CO2 emisyonlarına neden oldu.

Pasifik ve Akdeniz dumana boğuldu

Copernicus, Kuzey Amerika’da Kanada, Kaliforniya ve ABD’nin Kuzeybatı  Pasifik bölgesindeki yangınların yaklaşık 83 milyon ton CO2 saldığını ve Atlantik‘i geçerek Avrupa‘ya ulaşan devasa duman bulutları yaydığını söyledi. Yaklaşık bir milyon dönümlük alanı tahrip eden Kaliforniya‘daki Dixie yangını, eyalet tarihinde kaydedilen en büyük yangın olarak tarihe geçti.

Akdeniz’de ise sıcak ve kurak geçen yaz, Yunanistan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerde büyük yangınlara yol açtı; iki ülkede, binlerce insan evlerinden tahliye edildi. Copernicus, yangınların yüksek düzeyde sağlığa zarar veren partikül maddenin havaya dağılmasına neden olduğunu, bu nedenle de bölgenin hava kalitesinin bozulduğunu kaydetti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.