ManşetDoğa MücadelesiYerel

Ünyeliler kararlı, köylerinde maden istemiyor

0

Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı Yeşilkent, Çiğdem, Gökçebel ve Üçpınar köylerindeki maden arama çalışmaları kapsamında yapılmak istenen sondaj çalışmalarına tepki gösteren köy halkının başlattığı protestolar sekizinci gününü geride bıraktı.

Bölge halkı jandarmanın giriş çıkışlara kapattığı Üçpınar Bozdağ mevkiindeki Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından yapılmak istenen sondaj alanının önünde yeniden bir araya geldi ve oturma eylemi düzenledi.

Köyde gerçekleşen cenaze töreni sebebiyle eylemlerine iki gün ara verdiklerini belirten Üçpınar’dan Yaşar Öztürk, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada eylemlerine bugün kaldıkları yerden devam ettiklerini belirtti.

‘Jandarma evlerin önünde dahi nöbet tutuyor’

Jandarmanın köy halkının sondaj alanlarına girmesine engel olduğunu belirten Öztürk, “Jandarma zaten yolları kapattı. Girişleri de kontrollü bir şekilde sağlıyorlar. İnsanların evlerinin önünde dahi nöbet tutuyorlar” ifadelerini kullandı.

Bölgede yapılmak istenen faaliyetlerle ilgili yaptıkları CİMER başvurusuna da yanıt aldıklarını aktaran Öztürk, “MTA’nın burada bentonit aradığını söylüyorlar. Ancak biz bununla kalacaklarını sanmıyoruz. Büyük ihtimalle değerli bir şey bulur bulmaz ihaleye çıkaracaklar. Kaldı ki o bölgede zaten iki adet bentonit ocağı var. Oradakiler bitmeden burada aramaya başlamalarını mantıklı bulmuyoruz” dedi.

Ünye Kaymakamlığı, Çiğdem’de iki, Yeşilkent’te beş, Gökçebel’de üç, Üçpınar’da ise 40 noktada sondaj çalışması için izin alındığını belirtiyor.

Neler yaşandı?

Sondaj çalışmaları ilk olarak Üçpınar’da 12 Eylül tarihinde başlamıştı. Çalışma iznini göstermemeleri üzerine bölgedekiler çalışmaya mani olmuştu. 12 Ekim tarihinde tekrardan sondaj çalışması için jandarma eşliğinde Çiğdem ve Yeşilkent sınırına gelen iş makineleri burada köylülerin direnişiyle karşılaşmıştı.

27 Ekim tarihinde ise Yeşilkent’e gelen  iş makinelerine bu kez yüzlerce jandarma eşlik ettik. Köylülerin gene tepki göstermesi üzerine 10 kişi gözaltına alındı.

Ertesi gün ise (28 Ekim) çalışmalar Üçpınar köyünde başladı. Yüzlerce jandarma sondaj alanına giden yolları kapatırken alana girmek isteyen köy halkına müdahale ederek yaklaşık 20 kişiyi gözaltına aldı. Üçpınar ve çevre köyleri o günden bu yana maden aramalarına karşı oturma eylemi düzenliyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.