YerelDoğa MücadelesiManşet

Ünye’de madene karşı çıkan köylülere biber gazlı jandarma müdahalesi: 10 kişi gözaltında

0

Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı Yeşilkent, Çiğdem, Gökçebel ve Üçpınar köylerindeki maden arama çalışmaları kapsamında yapılmak istenen sondaj çalışmalarına tepki gösteren köy halkı yeniden jandarma ile karşı karşıya geldi.

Köylülere müdahale eden jandarma 10 kişiyi gözaltına aldı.

Yaşananları Yeşil Gazete’ye anlatan Yaşar Öztürk, sabah saatlerinde Yeşilkent’teki büyük bir arazinin jandarma tarafından çevrildiğini ve Jandarma Komutanının kendileriyle gelip bu bölgede sondaj yapılacağını aktardığını söyledi.

Öztürk “Komutan bize ‘Çalışma başlayacak. Vazgeçin direnmekten’ dedi. Biz de vazgeçmeyeceğimizi söyledik. Bunun üzerine tartışmalar başladı” ifadelerini kullandı.  Alana girmek isteyen köylülere jandarma engel oldu.

Yaklaşık 300 jandarma geldi

Öztürk, bölgede yaklaşık 300 jandarmanın olduğunu söyledi. Jandarmanın müdahalesi üzerine çekinen köylülerin panik yapıp ormanlık alana koştuğunu söyleyen Öztürk,”Bunun üzerine jandarma biber gazıyla müdahale etti” dedi.

Gözaltına alındığı sırada Yeşil Gazete ile konuşan Yaşar Öztürk kendisiyle beraber toplamda 10 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

50 noktada sondaj planı

Ünye Kaymakamlığı, Çiğdem’de iki, Yeşilkent’te beş, Gökçebel’de üç, Üçpınar’da ise 40 noktada sondaj çalışması için izin alındığını belirtiyor. Ancak çalışmaların hangi şirket tarafından yapıldığı bilgisi bölge halkıyla henüz paylaşılmadı.

Sondaj çalışması 12 Eylül’de başladı

Sondaj çalışmaları ilk olarak Üçpınar’da 12 Eylül tarihinde başlamıştı. Üzerinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün logosu bulunan iş makinesini gören Üçpınarlılar çalışanlara çalışma emri olup olmadığını sormuş ve personel kartlarını görmek istemişti.

İstenilen bilgilerin kendilerine iletilmemesi üzerine köy halkı çalışmaya izin vermeyeceğini belirtti ve çalışmalar duraklatılmıştı. Bunun üzerinde Yeşilkent ve Çiğdem köylerine giden iş makineleri burada da köylülerden benzer bir tepki alarak sondaj yapamadı.

Köylüler çalışmaya izin vermedi

Yaşanan gelişmelerin ardından 12 Ekim tarihinde tekrardan sondaj çalışması için jandarma eşliğinde Çiğdem ve Yeşilkent sınırına gelen iş makineleri burada köylülerin direnişiyle karşılaştı.

“Yanı başımızdaki Fatsa’nın yaşadıklarını biz de yaşamak istemiyoruz” diyen köylüler iş makinelerine engel oldu.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.