YerelDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Ünye’de maden çalışmasına karşı çıkan köylülere dava açıldı

0

Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı Yeşilkent, Çiğdem, Gökçebel ve Üçpınar köylerindeki maden arama çalışmaları kapsamında yapılmak istenen sondaj çalışmalarına tepki gösteren ve çalışmaları durduran köy halkına dava açıldı.

28 Ekim tarihinde gerçekleşen protesto sırasında gözaltına alınan 15 kişi hakkında açılan davada ‘görevi yaptırmamak için direnme’, ‘iş güvenliğine engelleme’, ‘kanunlara uymamaya tahrik suçu’ ve ‘yol kesme’ gibi suçlamalar yöneltildi.

Öztürk: Asıl mağdur olan biziz

Hakkında dava açılanlardan Üçpınarlı Yaşar Öztürk, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Davayı kimin açtığını bulamadık ama madencilerin işini benziyor. Ünye Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede başvuran kişi Ali Baştuğ olarak yazıyor” ifadelerini kullandı.

Öztürk açıklamasında “Asıl mağdur olan biziz. Bahçe yollarımızı kapattılar. Biz, 15 gün bağımıza, bahçemize giderek işimizi yapamadık. Araç geçişlerini engellemek için evlerimizin önüne taş yığdılar. Buna rağmen kendilerinin mağdur olduğunu söylüyorlar” dedi.

‘Bizi sindiremeyeceklerini anlayınca dava açtılar’

Sondaj çalışmalarının devam edip etmediğini sorduğumuz Öztürk, “Şu anda bir çalışma yok. Olsaydı eylemlerimize devam edecektik. Büyük ihtimalle bizi sindiremeyeceklerini, korkutup kaçıramayacaklarını anladılar. O yüzden de dava açtılar” açıklamasını yaptı.

Öztürk, karşı dava açıp açmamak konusunda kendi aralarında konuştuklarını ve avukatlardan alacakları tavsiyeler üzerine yargı yoluna başvurabileceklerini söyledi.

Neler yaşandı?

Sondaj çalışmaları ilk olarak Üçpınar’da 12 Eylül tarihinde başlamıştı. Çalışma iznini göstermemeleri üzerine bölgedekiler çalışmaya mani olmuştu. 12 Ekim tarihinde tekrardan sondaj çalışması için jandarma eşliğinde Çiğdem ve Yeşilkent sınırına gelen iş makineleri burada köylülerin direnişiyle karşılaşmıştı.

27 Ekim tarihinde ise Yeşilkent’e gelen  iş makinelerine bu kez yüzlerce jandarma eşlik ettik. Köylülerin gene tepki göstermesi üzerine 10 kişi gözaltına alındı.

Ertesi gün ise (28 Ekim) çalışmalar Üçpınar köyünde başladı. Yüzlerce jandarma sondaj alanına giden yolları kapatırken alana girmek isteyen köy halkına müdahale ederek yaklaşık 15 kişiyi gözaltına aldı. Üçpınar ve çevre köyleri haftalar boyunca maden aramalarına karşı oturma eylemi düzenledi.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.