Kültür-SanatManşet

UNESCO Dünya Mirası listesine giren yeni alanlar açıklandı

0

10 Temmuz’da İstanbul’da başlayan UNESCO Dünya Mirası 40.Komitesi son oturumunda Dünya Mirası Listesine 8 yeni yer ekledi.

60

10 Temmuz’da İstanbul Kongre Merkezi’nde başlayan UNESCO toplantısı bitti. Toplantının son oturumunda, dünya çapında 8 yeni yer Dünya Mirası Listesine eklendi ve 2017 Dünya Mirası Komitesinin Polonya’nın Kraków şehrinde gerçekleşmesine karar verildi.

Yeni eklenen 6 doğal alan ve 2 karma (doğal ve kültürel) alan şu şekilde:

SHENNONGJIA ORMANI, ÇİN: Çin’in Hubei eyaletinde bulunan Shennongjia Orman Bölgesi iki bileşenden oluşuyor: Batıya doğru uzanan Shennongding/Badong bölgesi ve doğuya doğru uzanan Laojunshan bölgesi. Orman bölgesi, Çin’in merkezinde yer alan en büyük orman bölgesi olma özelliğini korurken, dev çin Semenderi, altın maymun gibi nadir hayvan çeşitlerine habitat sağlıyor. Bölge botanik araştırmalar tarihi açısından ve 19-20.yüzyılda yapılan uluslararası bitki keşifleri açısından çok büyük önem teşkil ediyor.

MISTAKEN POINT MUTLAK KORUMA ALANI, KANADA: Kanada’nın Newfoundland adasının güney doğusunda bulunan fosil alanı, 17 kilometre uzunluğundaki dar sahil falezini içeriyor. 580-560 milyon yıl öncesinden kalma olan falezler, büyük fosillere ait en eski bölge olma özelliğini taşıyor. Bu fosiller dünyadaki yaşamla ilgili büyük ve biyolojik olarak kompleks organizmaların ortaya çıkması açısından bir dönüm noktası olarak görülüyor.

57

REVILLAGIGEDO TAKIMADALARI, MEKSİKA: Pasifik Okyanusu’nun doğusunda yer alan takımadalar dört uzak adadan oluşuyor: San Benedicto, Socorro, Roca Partida ve Clarión Adaları. Bu adalar, batık sıraağların volkanik zirvelerini temsil eder. Nadir deniz kuşları ve yaban hayatı için kritik bir habitat sağlar. Adaları çevreleyen sular da balinalar, yunuslar ve çeşitli deniz canlılarına ev sahipliği yapar.

SANGANEB MİLLİ PARKI VE DUNGONAB KOYU, SUDAN: alan iki ayrı bölgeden oluşmaktadır: Sanganeb Kızıldeniz’in merkezinde yer alan ve Sudan’ın 25 km açığında bulunan mercan kayalığı alanıyken, Dungonab Koyu ve Mukkawar Adası, Sudan Limanı’nın 125 km kuzeyinde yer alır. Bölge oldukça çeşitli mercan resifi, rizofora, deniz çayırı yatakları, kumsallar ve adacıklardan oluşur. Bunun yanında deniz kuşları, deniz memelileri, balık çeşitleri, kaplumbağalar gibi çeşitli deniz hayvanları için habitat sağlar.

61

LUT ÇÖLÜ, İRAN: İran’ın güneydoğusunda yer alan bu kurak subtropikal alan Haziran ve Ekim arası dönemde oldukça şiddetli rüzgarlara maruz kalır. Sonuç olarak bu alan, rüzgarla oluşan yardang arazi şekillerinin (hakim rüzgar yönüne paralel olarak uzanan, birbirlerinden keskin sırtlarla ayrılmış ve ana çizgileriyle “U” profil gösteren oluklar) eşsiz örneklerine sahiptir. Bu arazi halihazırda devam eden jeolojik sürece eşsiz bir örnek olarak gösterilebilir.

BATI TANRI DAĞLARI, KAZAKİSTAN – KIRGIZİSTAN – ÖZBEKİSTAN: Üç ülke arasında yer alan bu bölge dünyadaki en büyük sıradağlar arasında yer alır. 700 – 4503 metre yüksekliğinde yer alan Batı Tanrı Dağları, zengin biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Muhteşem orman çeşitliliği ve işlenmiş meyve ekinleri ile bitkiler açısından eşsiz çeşitliliğe sahiptir.

56

ENNEDI MASSIF TABİAT VE KÜLTÜR ALANI, ÇAD: Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan bölge, zaman içinde vadiler ve kanyonlar içeren platoda, su ve rüzgar tarafından şekillenen kumtaşı Ennedi Massif’ten oluşur. Eşsiz manzarası falezler ve doğal oluşan kemerle süslenmiştir. Ayrıca, mağazaların kaya yüzeylerine ve kanyonlara çizilen ve oyulan resimler Sahra’nın en büyük kaya sanatı örneklerini oluşturur.

AHWAR, IRAK: Güney Irak’ta yer alan Ahwar yedi alandan oluşuyor. Bunların üçü arkeolojik bölge iken dördü sulak alandaki bataklık alanlardan meydana gelir. Arkeolojik alan, Fırat ve Dicle Nehirlerinin deltalarında, Güney Mezopotamya’da, MÖ 4 ve 3.milenyumlarda gelişen Sümer şehirlerinin ve yerleşkelerinin  kalıntılarını oluşturan Uruk ve Ur antik şehirleri ile Tell Eridu arkeolojik alanını kapsar. Mezopotamya Bataklıkları olarak da bilinen bölge dünyanın en geniş denizden uzak delta sistemini oluşturur.

whc.unesco.org

 

(Aktüel Arkeoloji.com)

You may also like

Comments

Comments are closed.