Kültür-SanatManşet

Homeros’un torunları ‘1.Troya Dünya Görme Engelliler Homeros Okumaları’nda’ buluştu

0

Troya Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine kabulünün 20. yılında  Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2018’in, ‘Troya Yılı’ ilan edilmesi üzerine Çanakkale Valiliği ev sahipliğinde antik şehrin destanını yazan görme engelli ozan Homeros anısına dünyadaki kardeşliğe vurgu yapan bir organizasyon da düzenlendi.

20’yi aşkın ülkeden ve Türkiye’nin dört bir yanından 250 görme engelli, Homeros’un Troya Efsanesi’ni anlattığı dünya edebiyatının en önde gelen eserleri arasında gösterilen İlyada Destanı’ndan bölümler okumak için Troya Antik Kenti’nde buluştu.

Dünyadan ve Türkiye’den yüzlerce görme engellinin Troya Antik Kenti’nde buluştuğu 1.Troya Dünya Görme Engelliler Homeros Okumaları’nda , tüm dünyadaki görme engellileri birleştiren bir simge isim olarak kabul edilen Homeros’un İlyada Destanı’nda yer alan Troya Efsanesi bölümü Braille Alfabesi ile özel olarak hazırlandı. Homeros Okumaları için hazırlanan özel kitapçıklar görme engelli katılımcılar tarafından Destan’a ilham veren topraklarda, Troya Ören Yeri’nin geçmişle bugünü buluşturan mistik atmosferinde başladı.

2018 Troya Yılı kapsamında düzenlenen etkinliğe, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Dünya Görme Engelliler Federasyonu Başkanı Friedrich Schröder, Türkiye Körler Federasyon Başkanı Turhan İçli, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi ve Troya Kazıları Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal, 250 görme engelli ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Konuşmaların ardından 1’inci Troya Dünya Görme Engelliler Homeros Okumalarına geçildi. Panelle devam edecek olan 1’inci Troya Dünya Görme Engelliler Homeros Okumalarında, 20’yi aşkın ülkeden ve Türkiye’nin dört bir yanından etkinliğe katılan 250 görme engelli, Homeros’un Troya Efsanesi’ni anlattığı, dünya edebiyatının en önde gelen eserleri arasında gösterilen İlyada Destanı’ndan bölümler okuyarak, dünyaya barış mesajı verdi.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.