ManşetTürkiye

Umut Kitapevi’ni bombalayan ‘iyi çocuklar’a beraat

0

Hakkari Şemdinli’deki Umut Kitabevi‘ne yapılan bombalı saldırıda suçüstü yakalanan ve daha önce iki kez verilen 39 yıl 5 ay 10’ar günlük hapis cezaları bozulan sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş beraat etti.

Davanın son duruşması Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıkların katılmadığı duruşmada, Umut Kitapevi sahibi Seferi Yılmaz ve çok sayıda avukat ile HDP ve CHP milletvekilleri hazır bulundu.

MA‘nın aktardığına göre, sanıkların avukatı Yurdakan Yıldız, yapılan yargılamanın tamamen mizansen olduğunu savunarak, savcının beraat talebiyle sunduğu mütalaanın “çok yerinde ve isabetli olduğunu” belirtti.  Patlamanın asıl sorumlusunun kitap evinin sahibi olan Seferi Yılmaz olduğunu iddia eden Yıldız, bombayı sanık askerlerin değil PKK’nin koyduğunu ileri sürdü.

Kitabevi Sahibi  Yılmaz ise “O gün kitapevinde üç kişiydik. Bilirkişi bombalamadan sonra kimsenin yaşama şansı olmadığı belirtiliyor ama yaralı kurtulanlar var. Benim kulaklarımda bombanın etkisiyle halen hasar var. Patlamadan sonra Veysel Ateş’i kovaladım ve 60 metre ötede park eden araca sığındı. Biz orada bu kişileri suçüstü yakaladık. Ali Kaya aracın bagajını açarak kalaşnikofu alarak halka ateş açmak istedi, ama halk buna engel oldu. Bu olay suçüstü yapılmıştır ve bu suçlular devlete teslim edilmişlerdir. Her şey somut olmasına rağmen tanıklar için beraat istenmesi, iddia makamının da taraf olduğunun kanıtıdır” diye konuştu.

Avukatların en süre talebinin ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, talepleri reddetti ve  sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’in beraatına karar verdi.

Ne olmuştu?

Saldırıyla ilgili Van 3’üncü Ağır Mahkemesi‘nde açılan davada, 19 Haziran 2006 tarihinde sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’i “insan öldürmek”, “örgüt kurmak” ve “insan öldürmeye teşebbüs” suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verilmişti.

İtiraz üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007’de tamamlayan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, kararı, usul ve görev yönünden bozdu. Yeniden görülmeye başlanan davanın 14 Eylül 2007’deki duruşmasında, mahkeme heyeti “görevsizlik” kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi‘ne gönderdi. Mahkeme, 14 Aralık 2007 tarihindeki ilk duruşmada sanıkların tahliyesine karar verdi, 22 Ocak 2010’da da dava dosyasını Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderme kararı aldı. Müdahil avukatlarının itirazı üzerine 2 Mayıs 2011 tarihinde dosya yeniden Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Sanıklar 9 Haziran 2011’de yeniden tutuklandı. 10 Ocak 2012’de görülen duruşmada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’e “insan öldürmek”, “örgüt kurmak” ve “insan öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verildi.

Sanık avukatları, dönemin Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın davaya dönük itiraflarının ardından yargılamanın yenilenmesi amacıyla Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu. 11 Ekim 2017’de yeniden yargılama talebini kabul eden mahkeme, sanıkların tahliyesine karar vermişti. Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada ise, mahkeme önce tutuklu bulunan üç sanığa “örgüt kurmak” suçundan beraat, ardından ise üç sanığın “İnsan öldürmek ve yaralamak” suçundan dosyanın tekrar görülmesine karar vererek üç sanığı da tahliye etti.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt, bombayı atan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz için “Tanıyorum, iyi çocuklar” demişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.