DünyaManşet

Uluslararası yardım kuruluşlarında cinsel istismar skandalı büyüyor

0

Cinsel taciz vakalarının ortaya çıkması uluslararası yardım kuruluşlarının güvenilirliğini derinden sarstı.

İngiltere’nin en büyük yardım kuruluşlarından Oxfam çalışanlarının Haiti’den sonra Çad’da da cinsel istismara karıştığı ortaya çıktı.

2010 yılında Haiti’deki depremden kurtulan kadınlarla para karşılığı cinsel ilişkiye girildiğinin ortaya çıkması sonrası o dönem yardım programlarının başkanı olan İcra Kurulu Başkan Vekili Penny Lawrance istifa ettiğini açıkladı.

Görevilerini layıkı ile yerine getiremediklerini söyleyen Lawrance, yaşananlardan dolayı büyük utanç duyduğunu ve sorumluluğu üzerine aldığını söyledi.

Kurumun çalışanlarından bazı üst düzey yetkililer, cinsel istismarı itiraf etmişti.

Kurumun yetkililerini resmi makamlara ihbar etmek yerine kademeli bir şekilde istifaya zorlamanın seçildiği de belirlenmişti.

Oxfam skandalın örtbas edilmesini reddetti ancak daha şeffaf olması gerektiğini itiraf etti.

Sınır Tanımayan Doktorlar Derneği: 19 kişiyi işten çıkardık

Skandalın ardından İngiltere hükümeti kuruluşa mali desteği kesme konusunu görüşmeye başladı.

Oxfam’daki cinsel istismar skandalının yarattığı depremin hemen ardından Sınır Tanımayan Doktorlar Derneği (MSF) geçtiğimiz yıl cinsel taciz davaları nedeniyle 19 kişinin işten çıkarıldığını açıkladı.

1999’da Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Fransa merkezli uluslararası yardım kuruluşu, 2017’de aralarında 24’ünün cinsel taciz veya cinsel saldırı olan 146 şikayet aldıklarını, bunun sonucunda da suçlu bulunan çalışanlarının işlerine son verildiğini paylaştı.

“60 bin kişi BM görevlilerinin istismarına uğradı”

İngiliz Sun gazetesi, gizli bir kaynağa dayandırdığı haberinde ise Birleşmiş Milletler yardım çalışanlarıyla ilgili çarpıcı bir iddiaya yer verdi.

Habere göre, 60 bin kişinin son 10 yılda BM yardım çalışanları tarafından tecavüz de dahil cinsel istismara uğradığı düşünülüyor.

Yardım kuruluşu çalışanlarının yaklaşık 3.300’ünün pedofili eğilimi olduğu da iddia ediliyor.

Bir kaynak, eski BM yetkilisi Prof. Andrew Macleod’un, geçen yıl İngiltere Kalkınma Bakanı Priti Patel’e sunduğu dosyada bunu aktardığını belirtiyor.

 

(BBC Türkçe, The Local FR, The Sun)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.