DünyaManşet

Uluslararası camiadan ölçülü tepkiler, BM Afrin için toplanıyor

0

Türkiye’nin Suriye- Afrin’e “zeytindalı” adını vererek  başlattığı operasyon 2. gününde karadan sürerken uluslararası tepkiler de gelmeye devam ediyor. Uluslararası tepkiler genellikle operasyonun bir an önce bitirilmesi ve sivil hedeflerin gözetilmesi konusunda ölçülü ifadelerle sınırlı.

Dışişleri Bakanlığı ise dün Suriye’ye komşu ülkelerin Büyükelçilerine operasyon ile ilgili bilgi vermeye devam etti. Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal önce Suudi Arabistan Büyükelçisine özel olarak, ardından da Katar, Kuveyt, Ürdün, Lübnan, Ürdün Büyükelçileri’ne bilgi verdi. Benzer şekilde AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger’e de operasyonla ilgili bilgi verildi. Önal, Büyükelçilere Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını kullandığı belirtiliyor.

NATO, ABD ve Rusya yetkililerinin yaptıkları açıklamalarda sert bir dilden kaçınılması ve operasyonun kapsamlı ve sınırlı olmasını umdukları dikkat çekiyor. Suriye ise operasyonu ülkenin toprak bütünlüğüne bir saldırı olarak gördüklerini belirtip TSK’nın bir an önce geri çekilmesini talep ediyor.

 

BM Afrin için toplanıyor

Operasyon sonrası en dikkat çekici gelişme ise Fransa tarafından  geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Birleşmiş Milletler’i (BM) acil toplantıya çağırdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bugün Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesinden bir olan Fransa’nın talebi üzerine Afrin’i görüşmek üzere toplanacak. Oturumun Türkiye saatiyle 18.00’de başlaması bekleniyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.