DünyaEnerjiManşet

Uluslararası Atom Enerjisi heyeti Fukuşima’da nükleer santrali denetleyecek

0
Fotoğraf: AA

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali‘nin radyoaktif maddeler içeren bir milyon tondan fazla atık suyunun okyanusa boşaltılması planını denetlemek için Japonya‘ya geldi.

Santralin işletmecisi TEPCO şirketi, 2022 yazına kadar santralde atık suların depolandığı tankların tamamen dolacağını açıklamış bunun üzerine hükümet biriken atık suyu iki yıl içerisinde okyanusa bırakmaya karar vermişti.

Numune toplayacak

Hükümet temsilcileri ile müzakerelerde bulunacak uzman heyet, santralde biriken radyoaktif özellikli atık suyun denize boşaltılması planını yerinde gözlemleyecek.

AA’nın aktardığına göre heyet, boşaltılması planlanan atık su tahlili, planın çevresel etkilerinin ölçülmesi ve kıyı bölgelerinden numune toplanması görevlerini yürütecek. Ardından hazırlanacak rapor kamuoyuna sunulacak.

‘Şeffaf şekilde paylaşılacak’

Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hagiuda Koiçi, geçen hafta, planın gidişatına ilişkin UAEA gözlemlerini, uluslararası kamuoyu ile “şeffaf şekilde” paylaşacaklarını bildirmişti.

Eylülde tesisi gezen UAEA Nükleer Güvenlik ve Emniyet Departmanı Başkanı Lydie Evrard, “yerinde denetlemede bilimsel tarafsızlığın önemini” vurgulamıştı.

1,25 milyon ton atık su

Nükleer santralde devasa miktardaki radyoaktif su 2011 yılında meydana gelen deprem ve tsunaminin neden olduğu tam erimeler neticesinde üç reaktörde soğutma işlemine devam edildiği için  biriktiriliyor.

Santralin işletmecisi TEPCO şirketi, 2022 yazına kadar santralde atık suların depolandığı tankların tamamen dolacağını açıklamıştı. Santralde günde 170 ton atık su oluşuyor.

Tesis sahasında 1.000’den fazla tankta depolanan yaklaşık 1.25 milyon ton atık su biriktirildiği tahmin ediliyor.

Demircan: ALPS arıtma sistemi çalışmıyor

Hükümet, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemleri (ALPS) yoluyla sudaki radyoaktif konsantrasyonları güvenli seviyelere düşürebildiklerinde ısrar ediyor.

Ancak nukleersiz.org Proje Koordinatörü ve Yeşil Gazete yazarı Pınar Demircan, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada atık suyun içinde onlarca radyoaktif izotopun bulunduğunu ve suyu ayrıştırmak için kurulan ALPS arıtma sisteminin çalışmadığının tespit edildiği hatırlatmasında bulunmuştu.

Şu anda tanklarda depolanan suyun yüzde 70’inden fazlası, emisyon konsantrasyon standartlarını tamamen aşan Stronsiyum 90Sezyum 137 ve İyot 129 gibi radyoaktif maddeler içeriyor.

Karar başta Güney Kore olmak üzere komşu ülkeler ve yerel balıkçılık toplulukları tarafından da tepki ile karşılandı. Ancak UAEA, kararı onayladıklarını ve planın şeffaflıkla yürütüldüğünün gözlemlenmesi için sürece dahil olacağını belirtmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.