EnerjiDünyaManşet

Fukuşima’nın radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltılacak, uzmanlar ‘ekokırım olur’ diyor

0

Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali‘nin radyoaktif maddeler içeren bir milyon tondan fazla atık suyunun okyanusa boşaltılması kararı alındığı iddia edildi.

BBC Türkçe‘nin Japon medyasına dayandırdığı haberinde, binden fazla tankta depolanan atık suyun denize boşaltılmasına 2022’de başlanmasının planlandığını ve bu işlemin onlarca yılda tamamlanacağı ifade edildi. Kyodo Haber Ajansına göre, atık suya ne yapılacağı sorunu yıllar sonra bu ayın sonunda çözüme bağlanabilir.

Santralin işletmecisi Tepco şirketi, 2022 yazına kadar santralde atık suların depolandığı tankların tamamen dolacağını söylüyor. Santralde günde 170 ton atık su oluşuyor. Geçen ay sonu itibarıyla 1044 tankta 1,23 milyon ton atık su birikti.

‘Etkisi yüzyıllarca sürer’

Peki bu gerçekleşirse ekosistem bundan nasıl etkilenir?

Nukleersiz.org Proje Koordinatörü ve Yeşil Gazete yazarı Pınar Demircan, tartışmaların yeni olmadığını hatırlatıyor. Atık suyun içinde onlarca radyoaktif izotopun bulunduğunun ve suyu ayrıştırmak için kurulan ALPS arıtma sisteminin çalışmadığının tespit edildiğini ifade eden Demircan, çekirdeğin erimesiyle açığa çıkan radyoaktif izotoplardan Sezyum‘un etki süresinin yarılanma ömrüne göre en az 300 yıl, Stronsiyum‘unkinin ise 280 yıl devam edeceğini söylüyor.

Bu elbette radyoaktiviteye bağlı kanser oranlarının katlanarak artması demek. Bunun ekosisteme vereceği zararı “ekokırım” olarak nitelendiren Demircan’a göre radyoaktif suyun boşaltılmasıyla dünya denizlerinde radyoaktif kirlilik artacak.

Arıtma-boşaltmanın sonu yok

Demircan, bununla birlikte biriken atık suyun boşaltılmasıyla sorunun tamamen bitmeyeceğini, çekirdek erimesinden kaynaklı radyasyon üretiminin devam edeceğini kaydediyor:

Fukuşima reaktöründeki patlamanın nedeni çekirdek erimesiydi. O çekirdek reaktörün dibinde erimeye başladığından bu yana mütemadiyen suya karışıyor ve radyasyon yeniden üretiliyor. Bunu arıttıklarını iddia ediyorlar ve silolara koyuyorlar ve şimdi o siloları da periyodik boşaltmak istiyorlar.

Japonya’da aktivistlerin atık suların mümkünse radyoaktif izotopların yarı ömürleri kadar depolanmaya devam etmesinden yana olduğunu söyleyen Demircan, yönetimin ise maliyetlerin katlanacağı gerekçesiyle buna yanaşmadığını belirtiyor.

Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’nde yaşanan felaket, Japonya’nın Tohoku bölgesinde 11 Mart 2011’de gerçekleşen dokuz büyüklüğündeki depremin oluşturduğu tsunami dalgalarının oluşmasının ardından gerçekleşmişti. O tarihten bu yana bölgede görülen kanser vakalarında anlamlı bir artış görüldü.  

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.